Top Ten Set-28 : Top 10 Questions

Top Ten Set-28 : Top 10 Questions
Top Ten Sets : Top 10 Questions

Top Ten Set-28 : Top 10 Questions

Important Current Affairs : Top Ten Questions/ Top 10 Questions

Special Current Affairs : Top Ten Set-28 is a collection of ten very important questions.

These questions are important for various State exams like UPPSC , BPSC , SSC, Delhi Police , Up Police , Upsssc , Uksssc etc


Questions:

1. “Till We Win” नामक पुस्तक किसके द्वारा लिखी गयी है?

(a)            रणदीप गुलेरिया 

(b)            अनुज कुमार       

(c)             सुनील क्षेत्री       

(d)            मनोज सिंह

2. नवम्बर 2020 के दौरान केरल सरकार द्वारा JC डेनियल पुरस्कार से किसे सम्मानित किया गया है?

(a)            हरिहरण

(b)            ऐश्वर्या श्रीधर     

(c)             पाॅल जाचेरिया 

(d)            इनमें से कोई नही

3. नवम्बर 2020 के दौरान अलसेन औट्टारा किस देश के राष्ट्रपति बने है?

(a)            आइवरी कोस्ट    

(b)            सूडान   

(c)             मोरक्को  

(d)            इथियोपिया

4. जो बाइडेन हाल ही में अमेरिका के कौन से राष्ट्रपति बने है?

(a)            44वें     

(b)            45वें     

(c)             46वें     

(d)            47वें

5. नवम्बर 2020 के दौरान नीति आयोग द्वारा जारी महत्वाकांक्षी जिलों की सूची में देश का कौन सा जिला प्रथम स्थान पर रहा है?

(a)            चंदौसी  

(b)            बोकारो 

(c)             पूर्वी सिंहभूम      

(d)            मथुरा

6. नवम्बर 2020 के दौरान हाॅकी इंडिया के नए अध्यक्ष कौन बने है?

(a)            सुभाष सिन्हा     

(b)            ज्ञानेन्द्रो निंगोबम

(c)             अजीत चैधरी      

(d)            गुरदीप सिंह

7 दुनियां का सबसे बड़ा हाथी पुर्नवास केन्द्र हाल ही में किस राज्य में बनाया जा रहा है?

(a)            उत्तराखंड          

(b)            केरल    

(c)             राजस्थान          

(d)            अरुणाचल प्रदेश

8. नवम्बर 2020 के दौरान महाराष्ट्र के राज्यपाल द्वारा भारत रत्न डाॅ अम्बेडकर पुरस्कार से हाल ही में किसे सम्मानित किया गया है?

(a)            सुनील शेट्टी        

(b)            सोनू सूद

(c)             अमिताभ बच्चन   

(d)            अक्षय कुमार

9. किस राज्य की तेजपुर लीची को हाल ही में GI Tag प्रदान किया गया है?

(a)            असम    

(b)            मेघालय

(c)             केरल    

(d)            जम्मु कश्मीर

10. नवम्बर 2020 के दौरान हाॅकी इंडिया ने सर्वश्रेष्ठ कर्मचारी के रूप में हाल ही में सम्मानित किया है?

(a)            विनोद सिंह       

(b)            यशवर्धन सिंह     

(c)             हरिहरण

(d)            राकेश कुमार

Answers:- 1-(a), 2-(a), 3-(a), 4-(c), 5-(a), 6-(b), 7-(b), 8-(a), 9-(a), 10-(d) 


Top Ten Set-28 : Top 10 Questions In English 

Top Ten Set-28 : Top 10 Questions


Questions:

1. The book titled “Till We Win” has been written by?

(a) Randeep Guleria

(b) Anuj Kumar

(c) Sunil Kshetri

(d) Manoj Singh

2. Who has been awarded the JC Daniel Award by the Government of Kerala during November 2020?

(a) Hariharan

(b) Aishwarya Sridhar

(c) Paul Zacheria

(d) None of these

3. Alsen Ottara became the President of which country during November 2020?

(a) Ivory Coast

(b) Sudan

(c) Morocco

(d) Ethiopia

4. Which Biden has recently become the President of America?

(a) 44th

(b) 45th

(c) 46th

(d) 47th

5. Which district of the country ranked first in the list of ambitious districts released by NITI Aayog during November 2020?

(a) Chandausi

(b) Bokaro

(c) East Singhbhum

(d) Mathura

6. Who has become the new President of Hockey India during November 2020?

(a) Subhash Sinha

(b) Gyanendro Ningobam

(c) Ajit Chaudhary

(d) Gurdeep Singh

7 In which state is the world’s largest elephant rehabilitation center being built recently?

(a) Uttarakhand

(b) Kerala

(c) Rajasthan

(d) Arunachal Pradesh

8. Recently who has been conferred with Bharat Ratna Dr. Ambedkar Award by the Governor of Maharashtra during November 2020?

(a) Sunil Shetty

(b) Sonu Sood

(c) Amitabh Bachchan

(d) Akshay Kumar

9. Which state’s Tezpur Lychee has recently been awarded GI Tag?

(a) Assam

(b) Meghalaya

(c) Kerala

(d) Jammu Kashmir

10. Hockey India has recently been awarded as the Best Employee during November 2020?

(a) Vinod Singh

(b) Yashvardhan Singh

(c) Hariharan

(d) Rakesh Kumar

Answers:- 1-(a), 2-(a), 3-(a), 4-(c), 5-(a), 6-(b), 7-(b), 8-(a), 9-(a), 10-(d) 


प्रतिदिन सुबह 07:00 बजे सामान्य अध्ययन और करेंट अफेयर्स प्राप्त करने के लिए Thebestgyan Facebook Page और Instagram Page को follow करें। Thebestgyan.com वेबसाइट के लिए आपको Notification भेजने की अनुमति दें ताकि आप अपने ब्राउज़र के माध्यम से सीधे अपने फ़ोन पर सभी अपडेट की Notification प्राप्त कर सकें।


For you : Test Series (GK, Current Affairs)

E- Books : January to December 2020 Download: Click Here


Leave a Reply