Top Ten Set-11 : Top 10 Questions

Top Ten Set-11 : Top 10 Questions

Top Ten Set-11 : Top 10 Questions

Important Current Affairs : Top Ten Questions/ Top 10 Questions

Special Current Affairs : Top Ten Set-11 is a collection of ten very important questions.

These questions are important for various State exams like UPPSC , BPSC , SSC, Delhi Police , Up Police , Upsssc , Uksssc etc.


Questions:

1. किस राज्य की सोहराई खोवर पेंटिंग को हाल ही में GI टैग प्रदान किया गया है?

(a) झारखंड             (b)        राजस्थान          

(c) उत्तरप्रदेश           (d)        इनमें से कोई नही

2. किस राज्य के तेलिया रूमाल बुनाई को हाल ही में GI टैग प्रदान किया गया है?

(a) मध्यप्रदेश           (b)        राजस्थान          

(c) तेलंगाना              (d)        झारखंड

3. किस राज्य के तंजावुर नेति वक्र्स और आरमबावुर वुड कार्विंग्स को हाल ही में GI टैग प्रदान किया गया है?

(a) तमिलनाडु          (b)        केरल    

(c) राजस्थान           (d)        उत्तरप्रदेश

4. लोबल एनर्जी ट्रांजिशन इंडेक्स 2020 में प्रथम स्थान पर स्वीडन रहा है, भारत किस स्थान पर रहा है?

(a) 68वां     (b)        70वां    

(c) 74वां     (d)        77वां

5. बेंजामिन नेतन्याहू किस देश के लगातार 5वीं बार प्रधानमंत्री बने है?

(a) इजराइल            (b)        हाॅलैंड 

(c) स्काॅटलैंड          (d)        ब्राजील

6. विश्व जैविक विविधता दिवस किस तिथि को मनाया जाता है?

(a) 21 मई   (b)        22 मई  

(c) 19 मई   (d)        23 मई

7. बलवीर सिंह सीनियर का 25 मई 2020 को 96 वर्ष की उम्र में देहांत हो गया वह किस खेल से सम्बन्धित थे?

(a)    हाॅकी   (b)        टेनिस   

(c) क्रिकेट    (d)        फुटबाॅल

8. माउंट एवरेस्ट दिवस किस तिथि को मनाया जाता है?

(a)  28 मई               (b)        29 मई  

(c) 21 अप्रेल            (d)        23 मार्च

9. किस राज्य सरकार ने हाल ही में लाख की खेती को कृषि का दर्जा प्रदान करने की घोषणा की है?

(a) उत्तराख्ंाड        (b)        छत्तीशगढ़          

(c) झारखंड             (d)        उत्तर प्रदेश

10. जिलोमोल मैरियट बिना हाथों के कार चलाने वाली एशिया की पहली महिला बनी है यह किस देश की है?

(a) भारत    (b)        श्री लंका

(c) नेपाल    (d)        अमेरिका

Answers:- 1-(a), 2-(c), 3-(a), 4-(c), 5-(a), 6-(b), 7-(a), 8-(b), 9-(b), 10-(a) 


Top Ten Set-11 : Top 10 Questions In English 


Questions:

1. Which state’s Sohrai Khovar painting has recently been awarded GI tag?

(a) Jharkhand              (b) Rajasthan

(c) Uttar Pradesh        (d) None of these

2. Telia handkerchief weaving of which state has recently been awarded GI?

(a) Madhya Pradesh   (b) Rajasthan

(c) Telangana              (d) Jharkhand

3. The Thanjavur Neti rivers and Arambavur wood carvings of which state have recently been awarded GI tag?

(a) Tamil Nadu            (b) Kerala

(c) Rajasthan               (d) Uttar Pradesh

4. Sweden ranked first in the Global Energization Index 2020, which ranked India?

(a) 68th           (b) 70th

(c) 74th            (d) 77th

5. Benjamin Netanyahu has become the Prime Minister of which country for the 5th consecutive time?

(a) Israel          (b) Holland

(c) Scotland     (d) Brazil

6. World Biological Diversity Day is observed on which date?

(a) 21 May      (b) 22 May

(c) 19 May       (d) 23 May

7. Balveer Singh Sr. died on 25 May 2020 at the age of 96, he was related to which sport?

(a) Hockey       (b) Tennis

(c) Cricket       (d) Football

8. On which date is Equestrian Everest Day celebrated?

(a) 28 May      (b) 29 May

(c) 21 April      (d) 23 March

9. Which state government has recently announced to accord agricultural status to lac cultivation?

(a) Uttarakhand          (b) Chhattisgarh

(c) Jharkhand              (d) Uttar Pradesh

10. Jilomol Marriott became the first woman in Asia to drive a car without hands, from which country?

(a) India           (b) Sri Lanka

(c) Nepal         (d) America

Answers:- 1-(a), 2-(c), 3-(a), 4-(c), 5-(a), 6-(b), 7-(a), 8-(b), 9-(b), 10-(a) 


प्रतिदिन सुबह 07:00 बजे सामान्य अध्ययन और करेंट अफेयर्स प्राप्त करने के लिए Thebestgyan Facebook Page और Instagram Page को follow करें। Thebestgyan.com वेबसाइट के लिए आपको Notification भेजने की अनुमति दें ताकि आप अपने ब्राउज़र के माध्यम से सीधे अपने फ़ोन पर सभी अपडेट की Notification प्राप्त कर सकें।


For you : Test Series (GK, Current Affairs)

E- Books : January to October 2020 Download: Click Here


Top Ten Set-11 : Top 10 Questions

Leave a Reply