Top Ten Set-03 : Thebestgyan Top 10

Top Ten Set-03 : Thebestgyan Top 10

Top Ten Set-03 : Thebestgyan Top 10

Important Current Affairs : Top Ten Questions/ Top 10

Special Current Affairs : Top Ten Set-03 is a collection of ten very important questions.

These questions are important for various State exams like UPPSC , BPSC , SSC, Delhi Police , Up Police , Upsssc , Uksssc etc.


Questions:

1. मिखाइल मिशुस्तिन को किस देश का प्रधानमत्री चुना गया है?

(a)       जापान              (b)       रूस      

(c)       बांग्लादेश          (d)       ईरान

2. अवार्ड फाॅर एक्सीलेंस इन मीडिया 2019 हाल ही में किसने जीता है?

(a)       रवीश कुमार      (b)       अर्नब गोश्वामी   

(c)       रुक्मिणी एस      (d)       ऋचा चड्डा

3. वर्ष 2018 के लिए मध्यप्रदेश सरकार द्वारा किसे राष्ट्रीय लता मंगेशकर पुरस्कार प्रदान किया गया है?

(a)       कुलदीप सिंह      (b)       सुजीत सिन्हा     

(c)       जसविन्दर सिंह   (d)       इनमे से कोई नही

4. राष्ट्रीय टीकाकरण दिवस हाल ही में कब मनाया गया?

(a)       22 फरवरी        (b)       19 जनवरी      

(c)       22 मार्च            (d)       21 अप्रेल

5. भारत ने किस वर्ष तक क्षय रोग (TB) को समाप्त करने का लक्ष्य रखा है?

(a)       2022              (b)       2025 

(c)       2030              (d)       2050

6. भारतीय तीरंदाजी संघ (AAI)  का अध्यक्ष किसे नियुक्त किया गया है?

(a)       अर्जुन मुंडा         (b)       दीपक मिततल   

(c)       अशोक शर्मा       (d)       अनुज सिंह

7. किस राज्य सरकार ने हाल ही में मुख्यमंत्री कृषक दुर्घटना कल्याण योजना शुरू करने की घोषणा की है?

(a)       मध्यप्रदेश          (b)       केरल    

(c)       मेघालय             (d)       उत्तरप्रदेश

8. भारत के 71वें गणतंत्र दिवस समारोह में मुख्य अतिथि किस देश के राष्ट्रपति थे?

(a)       अमेरिका            (b)       ब्राजील 

(c)       रूस                   (d)       श्री लंका

9. किस एथलीट को हाल ही में अखिल भारतीय खेल परिषद (AICS) में शामिल किया है?

(a)       दीपा मलिक       (b)       बजरंग पुनिया   

(c)       योगेश्वर दत्त       (d)       a और c दोनों

10. किस राज्य सरकार ने हाल ही में राज्य के लिए 3 राजधानियों के निर्माण को मंजूरी दी है?

(a)       तेलंगाना            (b)       उत्तराखंड          

(c)       आन्ध्रप्रदेश         (d)       महाराष्ट्र

Answers:- 1-(b), 2-(c), 3-(a), 4-(b), 5-(b), 6-(a), 7-(d), 8-(b), 9-(d), 10-(c) 


Top Ten Set-03 : Thebestgyan Top 10 In English


1. Mikhail Mishustin has been elected as the Prime Minister of which country?

(a) Japan                   (b) Russia

(c) Bangladesh        (d) Iran

2. Who has won the award for Excellence in Media 2019 recently?

(a) Ravish Kumar    (b) Arnab Goshwami

(c) Rukmini S.          (d) Richa Chadda

3. Who has been conferred the National Lata Mangeshkar Award by the Government of Madhya Pradesh for the year 2018?

(a) Kuldeep Singh               (b) Sujit Sinha

(c) Jaswinder Singh            (d) None of these

4. When was National Immunization Day recently celebrated?

(a) 22 February      (b) 19 January

(c) 22 March            (d) 21 April

5. By which year India has targeted to end Tuberculosis (TB)?

(a) 2022        (b) 2025

(c) 2030        (d) 2050

6. Who has been appointed the president of the Archery Association of India (AAI)?

(a) Arjun Munda    (b) Deepak Mittal

(c) Ashok Sharma   (d) Anuj Singh

7. Which state government has recently announced the introduction of the Chief Minister Farmer Accident Welfare Scheme?

(a) Madhya Pradesh          (b) Kerala

(c) Meghalaya                     (d) Uttar Pradesh

8. The President of which country was the chief guest at the 71st Republic Day celebrations of India?

(a) America (b) Brazil

(c) Russia      (d) Sri Lanka

9. Which athlete has recently been included in the All India Sports Council (AICS)?

(a) Deepa Malik                  (b) Bajrang Punia

(c) Yogeshwar Dutt            (d) a and c Both

10. Which state government has recently approved the creation of 3 capitals for the state?

(a) Telangana (b) Uttarakhand (c) Andhra Pradesh (d) Maharashtra

Answers: 1- (b), 2- (c), 3- (a), 4- (b), 5- (b), 6- (a), 7- (d), 8- (b) , 9- (d), 10- (c)


प्रतिदिन सुबह 07:00 बजे सामान्य अध्ययन और करेंट अफेयर्स प्राप्त करने के लिए Thebestgyan Facebook Page और Instagram Page को follow करें। Thebestgyan.com वेबसाइट के लिए आपको Notification भेजने की अनुमति दें ताकि आप अपने ब्राउज़र के माध्यम से सीधे अपने फ़ोन पर सभी अपडेट की Notification प्राप्त कर सकें।


For you : Test Series (GK, Current Affairs)

E- Books : January to October 2020 Download: Click Here


Leave a Reply