Top Ten Set-04 : Top 10 Questions

Top Ten Set-04 :  Top 10 Questions

Top Ten Set-04 : Top 10 Questions

Important Current Affairs : Top Ten Questions/ Top 10 Questions

Special Current Affairs : Top Ten Set-04 is a collection of ten very important questions.

These questions are important for various State exams like UPPSC , BPSC , SSC, Delhi Police , Up Police , Upsssc , Uksssc etc.


Questions:

1. भारत के पहले पशु युद्ध स्मारक का निर्माण हाल ही में किस शहर में किया जाएगा?

(a)       मुम्बई               (b)       मेरठ    

(c)       कानपुर              (d)       लखनऊ

2. भारत का पहला राज्य कौन सा है जिसने जनवरी 2020 से स्कूलों में संविधान की प्रस्तावना को पढ़ना अनिवार्य कर दिया?

(a)       उत्तरप्रदेश          (b)       महाराष्ट्र

(c)       मध्यप्रदेश          (d)       उत्तराखंड

3. ट्रांपेरेंसी इन्टरनेशनल द्वारा जारी वैश्विक भ्रष्टाचार धारणा सूचकांक में 180 देशों की सूची में भारत कौन से स्थान पर रहा है?

(a)       80वें                 (b)       82वें    

(c)       84वें                 (d)       97वें

4. WEF (World Economic Forum) द्वारा जारी वैश्विक प्रतिभा प्रतिस्पर्धा सूचकांक 2020 में भारत कौन से स्थान पर रहा है?

(a)       70वें                 (b)       71वें    

(c)       72वें                 (d)       77वें

5. हसन दियाब हाल ही में किस देश के प्रधानमंत्री बने है?

(a)       दक्षिण अफ्रीका   (b)       लेबनान

(c)       सीरिया             (d)       मोरक्को

6. किस राज्य सरकार ने हाल ही में भारत के पहले सुपर फैब लैवका उद्धघाटन किया है?

(a)       अरुणाचल प्रदेश (b)       महाराष्ट्र

(c)       केरल                 (d)       ओडिशा

7. राष्ट्रीय मतदाता दिवस किस तिथि को मनाया जाता है?

(a)       21 जनवरी       (b)       25 जनवरी      

(c)       23 जनवरी       (d)       27 जनवरी

8. केन्द्र शासित प्रदेश दादरा व नगर हवेली तथा दमन व दीप की राजधानी क्या होगी?

(a)       सिलवासा          (b)       दमन    

(c)       दादरा               (d)       इनमें से कोई नही

9. व्यक्तिगत श्रेणी में किसे सुभाष चन्द्र आपदा प्रबन्धन पुरस्कार 2020 से सम्मानित किया गया है?

(a)       कुमार भैरव सिंह                        (b)       सौरभ कनौजिया

(c)       कुमार मुन्नन सिंह            (d)       सुमंत्र सिंह

10. वर्ष 2020 में कितने पद्म पुरस्कारों की घोषणा की गयी?

(a)       117     (b)       141    

(c)       139     (d)       153

Answers:- 1-(b), 2-(b), 3-(a), 4-(c), 5-(b), 6-(c), 7-(b), 8-(b), 9-(c), 10-(b) 


Top Ten Set-04 : Top 10 Questions In English


1. India’s first Animal war memorial will be constructed in which city recently?

(a) Mumbai (b) Meerut

(c) Kanpur    (d) Lucknow

2. Which is the first state in India that made it mandatory for schools to read the Preamble to the Constitution from January 2020?

(a) Uttar Pradesh               (b) Maharashtra

(c) Madhya Pradesh          (d) Uttarakhand

3. Which place has India ranked in the list of 180 countries in the Global Corruption Perception Index released by Transparency International?

(a) 80th         (b) 82 th

(c) 84th         (d) 97th

4. India ranked in the Global Talent Competition Index 2020 released by WEF (World Economic Forum)?

(a) 70th         (b) 71th

(c) 72th         (d) 77th

5. Hasan Diab has recently become the Prime Minister of which country?

(a) South Africa      (b) Lebanon

(c) Syria                     (d) Morocco

6. Which state government has recently inaugurated India’s first “super fab lav”?

(a) Arunachal Pradesh      (b) Maharashtra

(c) Kerala                              (d) Odisha

7. On which date is National Voters Day celebrated?

(a) 21 January         (b) 25 January

(c) 23 January         (d) 27 January

8. What will be the capital of Union Territories of Dadra and Nagar Haveli and Daman and Deep?

(a) Silvassa   (b) Daman

(c) Dadra      (d) None of these

9. In the individual category, who has been awarded the Subhash Chandra Disaster Management Award 2020?

(a) Kumar Bhairav ​​Singh              (b) Saurabh Kanaujia

(c) Kumar Munnan Singh             (d) Sumantra Singh

10. How many Padma Awards were announced in the year 2020?

(a) 117          (b) 141

(c) 139           (d) 153

Answers: 1- (b), 2- (b), 3- (a), 4- (c), 5- (b), 6- (c), 7- (b), 8- (b) , 9- (c), 10- (b)


प्रतिदिन सुबह 07:00 बजे सामान्य अध्ययन और करेंट अफेयर्स प्राप्त करने के लिए Thebestgyan Facebook Page और Instagram Page को follow करें। Thebestgyan.com वेबसाइट के लिए आपको Notification भेजने की अनुमति दें ताकि आप अपने ब्राउज़र के माध्यम से सीधे अपने फ़ोन पर सभी अपडेट की Notification प्राप्त कर सकें।


For you : Test Series (GK, Current Affairs)

E- Books : January to October 2020 CA Download: Click Here


Leave a Reply