Top Ten Set-05 : Top 10 Questions

Top Ten Set-05 : Top 10 Questions

Top Ten Set-05 : Top 10 Questions

Important Current Affairs : Top Ten Questions/ Top 10 Questions

Special Current Affairs : Top Ten Set-05 is a collection of ten very important questions.

These questions are important for various State exams like UPPSC , BPSC , SSC, Delhi Police , Up Police , Upsssc , Uksssc etc.


Questions:

1. भारतीय कृषि छात्र संघ द्वारा हाल ही में किसे हरित रत्न पुरस्कार 2019 से सम्मानित किया गया है?

(a)        डाॅ एन राम                  (b)        डाॅ एन कुमार   

(c)        डाॅ सतीश महादेवन        (d)        राजीव कुमार

2. आक्सफोर्ड यूनिवर्सिटी प्रेस द्वारा हाल ही में किसे 2019 आक्सफोर्ड हिन्दी वर्ड चुना गया है?

(a)        सत्याग्रह             (b)        आन्दोलन          

(c)        कोरोना              (d)        संविधान

3. टायलर पुरस्कार 2020 से हाल ही में किसे सम्मानित किया गया है?

(a)        प्रणय मिततल     (b)        संजय मिश्रा       

(c)        पवन सुखदेव       (d)        सचित्रा सिन्हा

4. वल्र्ड गेम्स एथलीट आॅफ द् ईयर 2020 का अवार्ड हाल ही में किस भारतीय महिला खिलाड़ी को मिला है?

(a)        पी वी सिंधु         (b)        रानी रामपाल    

(c)        हिमादास           (d)        इनमे से कोई नही

5. दूसरे गौरी लंकेश पुरस्कार से हाल ही में किसे सम्मनित किया गया है?

(a)        रवीश कुमार       (b)        रचना खैरा         

(c)        युसुफ जीमल       (d)        अर्नव गोस्वामी

6. किस देश नेे हाल ही में सर्वाधिक ऊंचाई पर फैशन शो आयोजित करके गिनीज बुक आॅफ वल्र्ड रिकार्ड में नाम दर्ज कराया है?

(a)        चीन                  (b)        भारत   

(c)        नेपाल                (d)        आस्ट्रेलिया

7. 34वें सूरजकुंड अंतर्राष्ट्रीय शिल्प मेले का आयोजन हाल ही में कहां किया गया है?

(a)        हैदराबाद            (b)        फरीदाबाद         

(c)        वाराणसी           (d)        कानपुर

8. पूर्व राष्ट्रपति प्रणव मुखर्जी ने फरवरी 2020 में किसकी आत्मकथा Relentless का विमोचन किया?

(a)        प्रणव मुखर्जी       (b)        यशवंत सिन्हा     

(c)        उद्धव ठाकरे        (d)        भगत सिंह कोश्यारी

9. भारतीय बैंक संघ (IBA) के नए CEO हाल ही में कौन बने है?

(a)        महेश भट्ट            (b)        रघुवेन्द्र मेहता    

(c)        सुनील मेहता       (d)        राज शेखर

10. शेख खालिद बिन अब्दुल अजीज अल थानी हाल ही में किस देश के नए प्रधानमंत्री बने है?

(a)        कतर                              (b)        बहरीन  

(c)        संयुक्त अरब अमीरात        (d)        इथियोपिया

Answers:- 1-(b), 2-(d), 3-(c), 4-(b), 5-(c), 6-(c), 7-(b), 8-(b), 9-(c), 10-(a) 


Top Ten Set-05 : Top 10 Questions In English


1. Who has recently been awarded the Harit Ratna Award 2019 by the Indian Agricultural Students Association?

(a) Dr. N. Ram                           (b) Dr. N. Kumar

(c) Dr. Satish Mahadevan       (d) Rajiv Kumar

2. Who has recently been selected as the 2019 Oxford Hindi Word by Oxford University Press?

(a) Satyagraha (b) Movement

(c) Corona          (d) Constitution

3. Who has recently been awarded the Tyler Award 2020?

(a) Pranay Mittal            (b) Sanjay Mishra

(c) Pawan Sukhdev     (d) Sachitra Sinha

4. Recently which Indian woman player has won the World Games Athlete of the Year 2020 award?

(a) PV Sindhu   (b) Rani Rampal

(c) Himadas       (d) None of these

5. Who has been recently honored with the second Gauri Lankesh Award?

(a) Ravish Kumar         (b) Rachna Khaira

(c) Yusuf Gimal             (d) Arnav Goswami

6. Which country has recently registered a name in the Guinness Book of World Records by organizing fashion shows at the highest altitude?

(a) China            (b) India

(c) Nepal             (d) Australia

7. Where has the 34th Surajkund International Crafts Fair organized recently?

(a) Hyderabad   (b) Faridabad

(c) Varanasi       (d) Kanpur

8. Whose autobiography “Relentless” was released by former President Pranab Mukherjee in February 2020?

(a) Pranab Mukherjee              (b) Yashwant Sinha

(c) Uddhav Thackeray              (d) Bhagat Singh Koshyari

9. Recently who became the new CEO of Indian Banks’ Association (IBA)?

(a) Mahesh Bhatt          (b) Raghuvendra Mehta

(c) Sunil Mehta                         (d) Raj Shekhar

10. Sheikh Khalid Bin Abdul Aziz Al Thani has recently become the new Prime Minister of which country?

(a) Qatar                                     (b) Bahrain

(c) United Arab Emirates         (d) Ethiopia

Answers: 1- (b), 2- (d), 3- (c), 4- (b), 5- (c), 6- (c), 7- (b), 8- (b) , 9- (c), 10- (a)


प्रतिदिन सुबह 07:00 बजे सामान्य अध्ययन और करेंट अफेयर्स प्राप्त करने के लिए Thebestgyan Facebook Page और Instagram Page को follow करें। Thebestgyan.com वेबसाइट के लिए आपको Notification भेजने की अनुमति दें ताकि आप अपने ब्राउज़र के माध्यम से सीधे अपने फ़ोन पर सभी अपडेट की Notification प्राप्त कर सकें।


For you : Test Series (GK, Current Affairs)

E- Books : January to October 2020 Download: Click Here


Leave a Reply