Top Ten Set-06 : Top 10 Questions

Top Ten Set-06 : Top 10 Questions

Top Ten Set-06 : Top 10 Questions

Important Current Affairs : Top Ten Questions/ Top 10 Questions

Special Current Affairs : Top Ten Set-06 is a collection of ten very important questions.

These questions are important for various State exams like UPPSC , BPSC , SSC, Delhi Police , Up Police , Upsssc , Uksssc etc.


Questions:

1. फ्रांस के प्रतिष्ठित सम्मान नाईट आॅफ द् आर्डर आॅफ आर्ट्स एंड लेटर्स से हाल ही में किसे सम्मानित किया गया है?

(a)        अजय देवगन       (b)        संजना कपूर       

(c)        रणवीर सिंह        (d)        अक्षय कुमार

2. मातृ भूमि बुक आॅफ द् ईयर के प्रथम पुरस्कार से हाल ही में किसे सम्मानित किया गया है?

(a)        विनोद कुमार शुक्ल          (b)        संजीव रेड्डी        

(c)        आशुतोष शुक्ला               (d)        रवी मोहन

3. एशिया पेसिफिक सेंट्रल बैंक आॅफ द् ईयर 2020 हाल ही में किसे चुना गया है?

(a)        शक्तिकांत दास    (b)        रघुराम राजन     

(c)        उर्जित पटेल        (d)        इनमें से कोई नही

4. बजट 2020 की विषय (थीम) क्या है?

(a)        Aspirationl India           (b)        Economic Development for All         

(c)        Caring Society                        (d)        सभी

5. भारत की पहली महिला पेशेवर फुटबाॅलर कौन बनी है?

(a)        आरती देवी         (b)        बाला देवी         

(c)        सुमित्रा रानी       (d)        सुचित्रा कुमारी

6. विश्व आद्रभूमि दिवस हाल ही में कब मनाया गया?

(a)        1 फरवरी           (b)        2 फरवरी          

(c)        3 फरवरी           (d)        4 फरवरी

7. किस देश ने 31 जनवरी 2020 को अधिकारिक तौर पर यूरोपीय संघ की सदस्यता छोड़ दी है?

(a)        अमेरिका                        (b)        चीन     

(c)        ब्रिटेन                (d)        बांग्लादेश

8. अटलांटिक महासागर को पार करने वाली पहली बधिर महिला हाल ही में कौन बनी हैं?

(a)        ओबा्रयन           (b)        राफिया स्विफ्ट   

(c)        सारा मार्टिन       (d)        इनमें से कोई नही

9. किस देश ने हाल ही में 3 वर्षों के बाद राष्ट्रमण्डल की सदस्यता फिर से ग्रहण कर ली है?

(a)        भारत                (b)        मालदीव           

(c)        भूटान                (d)        श्री लंका

10. मुस्तफा अल-कादिमी किस देश के प्रधानमंत्री है?

(a)        ईरान                 (b)        ईराक    

(c)        सऊदी अरब        (d)        बांग्लादेश

Answers:- 1-(b), 2-(a), 3-(a), 4-(d), 5-(b), 6-(b), 7-(c), 8-(a), 9-(b), 10-(b)


Top Ten Set-06 : Top 10 Questions In English 


1. Who has recently been honored with the prestigious French Knight of the Order of Arts and Letters?

(a) Ajay Devgan            (b) Sanjana Kapoor

(c) Ranveer Singh        (d) Akshay Kumar

2. Who has recently been honored with the first prize of the Mother Land Book of the Year?

(a) Vinod Kumar Shukla         (b) Sanjeev Reddy

(c) Ashutosh Shukla                (d) Ravi Mohan

3. Who has recently been elected Asia Pacific Central Bank of the Year 2020?

(a) Shaktikanta Das     (b) Raghuram Rajan

(c) Urjit Patel                  (d) None of these

4. What is the theme of Budget 2020?

(a) Aspirationl India      (b) Economic Development for All

(c) Caring Society         (d) All

5. Who has become the first female professional footballer of India?

(a) Aarti Devi                  (b) Bala Devi

(c) Sumitra Rani            (d) Suchitra Kumari

6. When was World wetland day celebrated recently?

(a) 1 February    (b) 2 February

(c) 3 February    (d) 4 February

7. Which country officially relinquished EU membership on 31 January 2020?

(a) America        (b) China

(c) Britain            (d) Bangladesh

8. Recently who became the first deaf woman to cross the Atlantic Ocean?

(a) O’Brien                      (b) Rafia Swift

(c) Sara Martin               (d) None of these

9. Which country has recently re-assumed membership of the Commonwealth after 3 years?

(a) India              (b) Maldives

(c) Bhutan          (d) Sri Lanka

10. Mustafa al-Qadimi is the Prime Minister of which country?

(a) Iran                            (b) Iraq

(c) Saudi Arabia            (d) Bangladesh

Answers: 1- (b), 2- (a), 3- (a), 4- (d), 5- (b), 6- (b), 7- (c), 8- (a) , 9- (b), 10- (b)


प्रतिदिन सुबह 07:00 बजे सामान्य अध्ययन और करेंट अफेयर्स प्राप्त करने के लिए Thebestgyan Facebook Page और Instagram Page को follow करें। Thebestgyan.com वेबसाइट के लिए आपको Notification भेजने की अनुमति दें ताकि आप अपने ब्राउज़र के माध्यम से सीधे अपने फ़ोन पर सभी अपडेट की Notification प्राप्त कर सकें।


For you : Test Series (GK, Current Affairs)

E- Books : January to October 2020 Download: Click Here


Leave a Reply