Top Ten Set-12 : Top 10 Questions

Top Ten Set-12 : Top 10 Questions
Thebestgyan

Top Ten Set-12 : Top 10 Questions

Important Current Affairs : Top Ten Questions/ Top 10 Questions

Special Current Affairs : Top Ten Set-12 is a collection of ten very important questions.

These questions are important for various State exams like UPPSC , BPSC , SSC, Delhi Police , Up Police , Upsssc , Uksssc etc.


Questions:

1. विश्व दूध दिवस हाल ही में किस तिथि को मनाया गया है?

(a)            31 मई  

(b)            1 जून   

(c)             30 मई  

(d)            1 दिसम्बर

2. काॅमनवेल्थ लघु कथा पुरस्कार प्रतियोगिता में एशिया रीजन के लिए किस भारतीय लेखक ने पुरस्कार जीता है?

(a)            कृतिका पांडे       

(b)            रवि जैन

(c)             अल्का लांम्बा     

(d)            सुनीता राजपूत

3. रिचर्ड डाॅकिन्स अवार्ड हाल ही में किस भारतीय ने जीता है?

(a)            जावेद अख्तर      

(b)            अमिताभ बच्चन   

(c)             नरेन्द्र मोदी        

(d)            अक्षय कुमार

4. “बंदे उत्कल जननीको राज्यगान का दर्जा हाल ही में किस राज्य सरकार द्वारा दिया गया है?

(a)            ओडिशा

(b)            पंश्चिम बंगाल     

(c)             उत्तराखंड          

(d)            उत्तर प्रदेश

5. महासागरों के सबसे गहरे बिंदू तक पहुंचने वाली पहली महिला हाल ही में कौन बनी है?

(a)            आरोही पंडित    

(b)            कैथी सुलिवन     

(c)             रीमर्थ वाच        

(d)            इनमें से कोई नही

6. विश्व खाद्य पुरस्कार 2020 से हाल ही में किसे सम्मानित किया गया है?

(a)            रतन लाल          

(b)            देवेश अहूजा       

(c)             कृष्णेदूं मजूमदार 

(d)            सुनील कुमार

7. मैडम आॅफ द आर्डर आॅफ आस्ट्रेलिया अवार्ड से हाल ही में किसे सम्मानित किया गया है?

(a)            शोभा शेखर        

(b)            अर्चना पांडेय      

(c)             हिमादास          

(d)            इनमें से कोई नही

8. विश्व रक्तदाता दिवस हाल ही में किस तिथि को मनाया गया है?

(a)            13 जून 

(b)            21 अप्रेल           

(c)             14 जून 

(d)            23 मार्च

9. तमिलनाडु सरकार ने हाल ही में कोयम्बटूर शहर का नाम बदल कर क्या कर दिया है?

(a)            कोयंमपुत्थथूर    

(b)            कोयमूर 

(c)             कोयम नगर       

(d)            इनमें से कोई नही

10. जर्मन बुक ट्रेड का प्रतिष्ठित शांति पुरस्कार से हाल ही में किसे सम्मानित किया गया है?

(a)            वहीदा रहमान    

(b)            अक्किथम

(c)             अमत्र्य सेन         

(d)            नाओमी ओसाका

Answers:- 1-(b), 2-(a), 3-(a), 4-(a), 5-(b), 6-(a), 7-(a), 8-(c), 9-(a), 10-(c) 


Top Ten Set-12 : Top 10 Questions In English 


Questions:

1. World Milk Day has recently been celebrated on which date?

(a) 31 May

(b) 1 June

(c) 30 May

(d) 1 December

2. Which Indian author has won the prize for Asia Region in the Commonwealth Short Story Awards competition?

(a) Kritika Pandey

(b) Ravi Jain

(c) Alka Lamba

(d) Sunita Rajput

3. Which Indian has recently won the Richard Dawkins Award?

(a) Javed Akhtar

(b) Amitabh Bachchan

(c) Narendra Modi

(d) Akshay Kumar

4. Recently, which state government has been accorded the status of state anthem to “Fellow Utkal Janani”?

(a) Odisha

(b) West Bengal

(c) Uttarakhand

(d) Uttar Pradesh

5. Recently who became the first woman to reach the deepest point of the oceans?

(a) Ascending Pandit

(b) Kathy Sullivan

(c) Remote watch

(d) None of these

6. Who has recently been honored with the World Food Prize 2020?

(a) Ratan Lal

(b) Devesh Ahuja

(c) Krishnendu Majumdar

(d) Sunil Kumar

7. Who has recently been honored with the Madame of the Order of Australia Award?

(a) Shobha Shekhar

(b) Archana Pandey

(c) Himadas

(d) None of these

8. On which date has World Blood Donor Day recently celebrated?

(a) 13 June

(b) April 21

(c) 14 June

(d) 23 March

9. What has the Tamil Nadu government recently changed the name of the city of Coimbatore to?

(a) Koyamputthuthur

(b) Coimbatore

(c) Koyam Nagar

(d) None of these

10. Who has recently been awarded the prestigious Peace Prize of the German Book Trade?

(a) Waheeda Rehman

(b) Akkitham

(c) Amatrya Sen

(d) Naomi Osaka

Answers:- 1-(b), 2-(a), 3-(a), 4-(a), 5-(b), 6-(a), 7-(a), 8-(c), 9-(a), 10-(c) 


प्रतिदिन सुबह 07:00 बजे सामान्य अध्ययन और करेंट अफेयर्स प्राप्त करने के लिए Thebestgyan Facebook Page और Instagram Page को follow करें। Thebestgyan.com वेबसाइट के लिए आपको Notification भेजने की अनुमति दें ताकि आप अपने ब्राउज़र के माध्यम से सीधे अपने फ़ोन पर सभी अपडेट की Notification प्राप्त कर सकें।


For you : Test Series (GK, Current Affairs)

E- Books : January to December 2020 Download: Click Here


Top Ten Set-12 : Top 10 Questions

Leave a Reply