Top Ten Set-10 : Top 10 Questions

Top Ten Set-10 : Top 10 Questions

Top Ten Set-10 : Top 10 Questions

Important Current Affairs : Top Ten Questions/ Top 10 Questions

Special Current Affairs : Top Ten Set-10 is a collection of ten very important questions.

These questions are important for various State exams like UPPSC , BPSC , SSC, Delhi Police , Up Police , Upsssc , Uksssc etc.


Questions:

1. चन्द्रमां का पहला डिजिटज भू वैज्ञानिक नक्शा हाल ही में किस देश के भू-वैज्ञानिक सर्वेक्षण द्वारा जारी किया गया है?

(a)        रूस                   (b)        चीन     

(c)        अमेरिका                        (d)        भारत

2. विश्व मलेरिया दिवस हाल ही में किस तिथि को मनाया गया है?

(a)        25 अप्रेल            (b)        26 अप्रेल           

(c)        27 अप्रेल            (d)        28 अप्रेल

3. संयुक्त राष्ट्र में भारत के स्थाई प्रतिनिधि के रूप में हाल ही में किसे नियुक्त किया गया है?

(a)        टी एस त्रिरुमूर्ति   (b)        अरुण शर्मा         

(c)        अनुज शर्मा          (d)        राजेश कुमार

4. कश्मीर के किस उत्पाद को हाल ही में GI टैग प्रदान किया गया है?

(a)        सेब                   (b)        केसर    

(c)        अखरोट              (d)        इनमें से कोई नही

5. किस जगह के टेराकोटा को हाल ही में GI टैग प्रदान किया गया है?

(a)        कोलकाता (WB) (b)        गोरखपुर (UP)   

(c)        जयपुर (RJ)        (d)        भोपाल (MP)

6. किस राज्य के उत्पाद कोविलपट्टी कदलाई मितई को हाल ही में GI टैग प्रदान किया गया है?

(a)        पश्चिम बंगाल      (b)        तमिलनाडु         

(c)        केरल                 (d)        कर्नाटक

7. फीचर फोटोग्राफी के लिए वर्ष 2020 के पुलित्जर पुरस्कार से हाल ही में किसे सम्मानित किया गया है?

(a)        मुख्तार खान       (b)        चन्नी आनंद        

(c)        दार यासीन         (d)        सभी

8. वर्ष 2020 के फ्रीडम आॅफ स्पीच अवार्ड से हाल ही में किसे सम्मानित किया गया है?

(a)        सिद्धार्थ वदराजन (b)        रवीश कुमार      

(c)        दीपक चैरसिया    (d)        मनोज सिंदे

9. रूस द्वारा विश्व युद्ध 2 पदक से हाल ही में किस सम्मानित किया गया है?

(a)        मून जे इन           (b)        डोनाल्ड टंªप     

(c)        किम जोंग उन     (d)        इनमें से कोई नही

10. किस देश ने हाल ही में रवीन्द्रनाथ टैगोर के नाम पर एक सड़क का नाम टैगोर स्ट्रीट रखा है?

(a)        ब्रिटेन                (b)        भारत   

(c)        इजराइल           (d)        रूस

Answers:- 1-(b), 2-(a), 3-(a), 4-(b), 5-(b), 6-(b), 7-(d), 8-(a), 9-(c), 10-(c) 


Top Ten Set-10 : Top 10 Questions In English 


1. The first digit geological map of Chandraman has recently been released by the Geological Survey of which country?

(a) Russia        (b) China

(c) America     (d) India

2. World Malaria Day has been observed recently on which date?

(a) 25 April      (b) 26 April

(c) 27 April      (d) 28 April

3. Recently who has been appointed as a permanent representative of India in the United Nations?

(a) TS Thirumurthy                  (b) Arun Sharma

(c) Anuj Sharma                     (d) Rajesh Kumar

4. Which product of Kashmir has recently been given GI tag?

(a) Apple         (b) saffron

(c) Walnut       (d) None of these

5. Terracotta of which place has recently been awarded GI tag?

(a) Kolkata (WB)         (b) Gorakhpur (UP)

(c) Jaipur (RJ)              (d) Bhopal (MP)

6. Kovilpatti Kadalai Mittai, a product from which state, has recently been awarded GI tag?

(a) West Bengal          (b) Tamil Nadu

(c) Kerala                    (d) Karnataka

7. Recently you have been awarded Pulitzer Prize of the year 2020 for feature photography?

(a) Mukhtar Khan        (b) Channi Anand

(c) dar Yasin                (d) all

8. Recently you have been honored with the Freedom of Speech Award for the year 2020?

(a) Siddharth Vadarajan         (b) Ravish Kumar

(c) Deepak Cherasia               (d) Manoj Sinde

9. Which of the following has recently been awarded by Russia from World War 2 moment?

(a) Moon j in               (b) Donald Trump

(c) Kim Jong Un           (d) None of these

10. Which country has recently named a road named after Tagore Street after Rabindranath Tagore?

(a) Britain        (b) India

(c) Israel          (d) Raman

Answers:- 1-(b), 2-(a), 3-(a), 4-(b), 5-(b), 6-(b), 7-(d), 8-(a), 9-(c), 10-(c) 


प्रतिदिन सुबह 07:00 बजे सामान्य अध्ययन और करेंट अफेयर्स प्राप्त करने के लिए Thebestgyan Facebook Page और Instagram Page को follow करें। Thebestgyan.com वेबसाइट के लिए आपको Notification भेजने की अनुमति दें ताकि आप अपने ब्राउज़र के माध्यम से सीधे अपने फ़ोन पर सभी अपडेट की Notification प्राप्त कर सकें।


For you : Test Series (GK, Current Affairs)

E- Books : January to October 2020 Download: Click Here


Leave a Reply