Top Ten Set-15 : Top 10 Questions

Top Ten Set-15 : Top 10 Questions
Thebestgyan

Top Ten Set-15 : Top 10 Questions

Important Current Affairs : Top Ten Questions/ Top 10 Questions

Special Current Affairs : Top Ten Set-15 is a collection of ten very important questions.

These questions are important for various State exams like UPPSC , BPSC , SSC, Delhi Police , Up Police , Upsssc , Uksssc etc.


Questions:

1. अंन्तर्राष्ट्रीय न्याय के लिए विश्व दिवस किस तिथि को मनाया जाता है?

(a)            23 मई  

(b)            17 जुलाई          

(c)             19 जुलाई          

(d)            21 जुलाई

2. नेल्सन मंडेला दिवस किस तिथि को मनाया जाता है?

(a)            18 जुलाई          

(b)            27 अगस्त          

(c)             14 मार्च

(d)            23 अप्रेल

3. नेल्सन मंडेला पुरस्कार 2020 से हाल ही में किसे सम्मानित किया गया है?

(a)            मारियाना वर्दिनाॅयनिस 

(b)            मोरिसाना काॅयेट          

(c)             a और b दोनों    

(d)            इनमें से कोई नही

4. पहला अरब देश जिसने हाल ही में मार्श मिशन Hope लांच किया है?

(a)            संयुक्त अरब अमीरात       

(b)            ईरान    

(c)             सऊदी अरब       

(d)            ईराक

5. विश्व हेपेटाइटिस दिवस हाल ही में किस तिथि को मनाया गया है?

(a)            9 अगस्त

(b)            11 जुलाई          

(c)             15 सितम्बर       

(d)            28 जुलाई

6. The Indian Way: Strategies from an Uncertain World नामक पुस्तक हाल ही में किसके द्वारा लिखी गयी है?

(a)            डाॅ एस जयशंकर           

(b)            निर्मला सीतारमण          

(c)             प्रकाश जावडेकर 

(d)            एस नीलमणि

7. बाघ जनगणना रिपोर्ट 2018 के अनुसार विश्व के कितने प्रतिशत बाघ भारत में है?

(a)            56 प्रतिशत        

(b)            65 प्रतिशत        

(c)             70 प्रतिशत        

(d)            85 प्रतिशत

8. बाघ जनगणना रिपोर्ट 2018 के अनुसार भारत में कितने बाघ है?

(a)            1175 (अनुमानित)         

(b)            2967 (अनुमानित)         

(c)             3153 (अनुमानित)         

(d)            3570 (अनुमानित)

9. बाघ जनगणना रिपोट 2018 के अनुसार भारत के किस राज्य में सबसे ज्यादा बाघ है?

(a)            उत्तराखंड          

(b)            कर्नाटक 

(c)             मध्यप्रदेश          

(d)            उत्तर प्रदेश

10. जुलाई 2020 के दौरान उत्तरप्रदेश की राज्यपाल आनन्दीबेन पटेल को किस राज्य के राज्यपाल का अतिरिक्त प्रभार वहां के स्थाई राज्यपाल न बनने तक के लिए सौंपा गया है?

(a)            उत्तरप्रदेश          

(b)            राजस्थान          

(c)             मध्यप्रदेश          

(d)            हरियाणा

Answers:- 1-(b), 2-(a), 3-(c), 4-(a), 5-(d), 6-(a), 7-(c), 8-(b), 9-(c), 10-(c) 


Top Ten Set-15 : Top 10 Questions In English 

Top Ten Set-15 : Top 10 Questions


Questions:

1. On which date is the World Day for International Justice celebrated?

(a) 23 May

(b) 17 July

(c) 19 July

(d) 21 July

2. On which date is Nelson Mandela Day celebrated?

(a) 18 July

(b) 27 August

(c) 14 March

(d) 23 April

3. Who has recently been awarded the Nelson Mandela Award 2020?

(a) Mariana Verdinais

(b) Morrisana Cayet

(c) a and b both

(d) None of these

4. The first Arab country to have recently launched Marsh Mission Hope?

(a) United Arab Emirates

(b) Iran

(c) Saudi Arabia

(d) Iraq

5. On which date has World Hepatitis Day recently been celebrated?

(a) 9 August

(b) 11 July

(c) 15 September

(d) 28 July

6. Recently, a book titled “The Indian Way: Strategies from an Uncertain World” has been written by?

(a) Dr. S. Jaishankar

(b) Nirmala Sitharaman

(c) Prakash Javadekar

(d) S. Sapphire

7. According to Tiger Census Report 2018, how many percent of the world’s tigers are in India?

(a) 56 percent

(b) 65 percent

(c) 70 percent

(d) 85 percent

8. According to Tiger Census Report 2018, how many tigers are there in India?

(a) 1175 (estimated)

(b) 2967 (estimated)

(c) 3153 (estimated)

(d) 3570 (estimated)

9. According to tiger census report 2018, which state of India has the highest tiger?

(a) Uttarakhand

(b) Karnataka

(c) Madhya Pradesh

(d) Uttar Pradesh

10. During July 2020, Uttar Pradesh Governor Anandiben Patel has been given additional charge of the Governor of which state till she becomes permanent Governor?

(a) Uttar Pradesh

(b) Rajasthan

(c) Madhya Pradesh

(d) Haryana

Answers:- 1-(b), 2-(a), 3-(c), 4-(a), 5-(d), 6-(a), 7-(c), 8-(b), 9-(c), 10-(c) 


प्रतिदिन सुबह 07:00 बजे सामान्य अध्ययन और करेंट अफेयर्स प्राप्त करने के लिए Thebestgyan Facebook Page और Instagram Page को follow करें। Thebestgyan.com वेबसाइट के लिए आपको Notification भेजने की अनुमति दें ताकि आप अपने ब्राउज़र के माध्यम से सीधे अपने फ़ोन पर सभी अपडेट की Notification प्राप्त कर सकें।


For you : Test Series (GK, Current Affairs)

E- Books : January to December 2020 Download: Click Here



Year 2020 Current Affairs

.

.

Current Affairs 2021 E-book By Thebestgyan


Leave a Reply