Top Ten Set-16 : Top 10 Questions

Top Ten Set-16 : Top 10 Questions
Thebestgyan

Top Ten Set-16 : Top 10 Questions

Important Current Affairs : Top Ten Questions/ Top 10 Questions

Special Current Affairs : Top Ten Set-16 is a collection of ten very important questions.

These questions are important for various State exams like UPPSC , BPSC , SSC, Delhi Police , Up Police , Upsssc , Uksssc etc.


Questions:

1. अगस्त 2020 के दौरान मानव संसाधन विकास मंत्रालय का नाम बदलकर नया नाम क्या रखा गया?

(a)            शिक्षा मंत्रालय    

(b)            विद्या मंत्रालय    

(c)             बौद्धिक विकास मंत्रालय   

(d)            इनमें से कोई नही

2. ब्रिटिश ग्रैंड प्रिक्स 2020 किसने जीती?

(a)            मैक्स वस्र्टप्पन   

(b)            वाल्टेरी वोटास   

(c)             लुईस हैमिल्टन   

(d)            नोवाक जोकोविच

3. अयोध्या में श्रीराम जन्मभूमि में मंदिर निर्माण की आधारशिला प्रधानमंत्री नरेन्द्र मोदी द्वारा किस तिथि को रखी गयी?

(a)            4 अगस्त 2020   

(b)            5 अगस्त 2020   

(c)             6 अगस्त 2020   

(d)            8 अगस्त 2020

4. अगस्त 2020 के दौरान भारत के नए नियन्त्रक एवं महालेखा परीक्षक (CAG) कौन बने?

(a)            दिनेश शर्मा        

(b)            गिरीश चन्द्र मुर्मू 

(c)             प्रमोद देशाई      

(d)            मनोज सिन्हा

5. राष्ट्रीय हथकरघा दिवस किस तिथि को मनाया जाता है?

(a)            7 अगस्त

(b)            8 अगस्त

(c)             9 अगस्त

(d)            11 अगस्त

6. अगस्त 2020 के दौरान संघ लोक सेवा आयोग (UPSC) के नए अध्यक्ष कौन बने?

(a)            प्रदीप कुमार जोशी          

(b)            राघुवेन्द्र सिंह     

(c)             शुभम चतुर्वेदी    

(d)            राजीव कुमार

7. Amazing Ayodhya नामक पुस्तक किसके द्वारा लिखी गयी?

(a)            नीना राय          

(b)            सविता राय       

(c)             सुमित्रा जोशी     

(d)            सुनील कुमार

8. किस राज्य के मोयरा केलाको हाल ही में GI Tag प्रदान किया गया?

(a)            ओडिशा

(b)            गुजरात 

(c)             गोवा    

(d)            मध्यप्रदेश

9. अगस्त 2020 के दौरान बांग्लादेश में भारत का नया राजदूत किसे नियुक्त किया गया?

(a)            विक्रम दुरईस्वामी           

(b)            अमन विस्नोई     

(c)             हरदीप सिंह       

(d)            रवि नारायण

10. Our Only Home: A Climate Appeal to the World नामक पुस्तक हाल ही में किसके द्वारा लिखी गयी?

(a)            सुनीता कुमार     

(b)            दलाई लामा       

(c)             रवि मंडल          

(d)            इनमें से कोई नही

Answers:- 1-(a), 2-(c), 3-(b), 4-(b), 5-(a), 6-(a), 7-(a), 8-(c), 9-(a), 10-(b)


Top Ten Set-16 : Top 10 Questions In English 

Top Ten Set-16 : Top 10 Questions


Questions:

1. What was the new name of Ministry of Human Resource Development renamed during August 2020?

(a) Ministry of Education

(b) Ministry of Education

(c) Ministry of Intellectual Development

(d) None of these

2. Who won the British Grand Prix 2020?

(a) Max Vartappan

(b) Valtari Vottas

(c) Lewis Hamilton

(d) Novak jokovich

3. On which date was the foundation stone of the construction of the temple in Sri Ram Janmabhoomi in Ayodhya laid by Prime Minister Narendra Modi?

(a) 4 August 2020

(b) 5 August 2020

(c) 6 August 2020

(d) 8 August 2020

4. Who became the new Controller and Auditor General (CAG) of India during August 2020?

(a) Dinesh Sharma

(b) Girish Chandra Murmu

(c) Pramod Desai

(d) Manoj Sinha

5. On which date is National Handloom Day celebrated?

(a) 7 August

(b) 8 August

(c) 9 August

(d) 11 August

6. Who became the new Chairman of the Union Public Service Commission (UPSC) during August 2020?

(a) Pradeep Kumar Joshi

(b) Raghuvendra Singh

(c) Shubham Chaturvedi

(d) Rajiv Kumar

7. Who wrote a book called Amazing Ayodhya?

(a) Nina Rai

(b) Savita Rai

(c) Sumitra Joshi

(d) Sunil Kumar

8. Which state’s “Moira Banana” was recently awarded GI Tag?

(a) Odisha

(b) Gujarat

(c) Goa

(d) Madhya Pradesh

9. Who was appointed the new Ambassador of India to Bangladesh during August 2020?

(a) Vikram Duraiswamy

(b) Aman Visnoi

(c) Hardeep Singh

(d) Ravi Narayan

10. Recently, a book titled Our Only Home: A Climate Appeal to the World was written by?

(a) Sunita Kumar

(b) Dalai Lama

(c) Ravi Mandal

(d) None of these

Answers:- 1-(a), 2-(c), 3-(b), 4-(b), 5-(a), 6-(a), 7-(a), 8-(c), 9-(a), 10-(b)


प्रतिदिन सुबह 07:00 बजे सामान्य अध्ययन और करेंट अफेयर्स प्राप्त करने के लिए Thebestgyan Facebook Page और Instagram Page को follow करें। Thebestgyan.com वेबसाइट के लिए आपको Notification भेजने की अनुमति दें ताकि आप अपने ब्राउज़र के माध्यम से सीधे अपने फ़ोन पर सभी अपडेट की Notification प्राप्त कर सकें।


For you : Test Series (GK, Current Affairs)

E- Books : January to December 2020 Download: Click Here



Year 2020 Current Affairs

.

.

Current Affairs 2021 E-book By Thebestgyan

Leave a Reply