Top Ten Set-17 : Top 10 Questions

Top Ten Set-17 : Top 10 Questions
Thebestgyan

Top Ten Set-17 : Top 10 Questions

Important Current Affairs : Top Ten Questions/ Top 10 Questions

Special Current Affairs : Top Ten Set-17 is a collection of ten very important questions.

These questions are important for various State exams like UPPSC , BPSC , SSC, Delhi Police , Up Police , Upsssc , Uksssc etc.


Questions:

1. किस राज्य की हरमल मिर्च को हाल ही में GI Tag प्रदान किया गया है?

(a)            गोवा    

(b)            महाराष्ट्र

(c)             आन्ध्रप्रदेश         

(d)            मेघालय

2. अगस्त 2020 के दौरान स्पेनिश ग्रां प्री फार्मूला वन रेस 2020 का खिताब किसने जीता है?

(a)            फर्नांडो अलोंसो  

(b)            लुईस हैमिल्टन   

(c)             माइकल शूमाकर 

(d)            नोवाक जोकोविच

3. अगस्त 2020 के दौरान जारी की गयी स्वच्छ सर्वेक्षण 2020 रिपोर्ट के अनुसार भारत का कौन सा शहर लगातार चौथी बार प्रथम स्थान पर रहा है?

(a)            नवी मुंबई          

(b)            सूरत     

(c)             इंदौर    

(d)            जयपुर

4. भारतीय अक्षय ऊर्जा दिवस किस तिथि को मनाया जाता है?

(a)            19 अगस्त          

(b)            20 अगस्त          

(c)             21 अगस्त          

(d)            22 अगस्त

5. फर्टिलाइजर्स एसोसिएशन आॅफ इंडिया के नए अध्यक्ष हाल ही में कौन बने है?

(a)            अमित वाजपेयी  

(b)            किशोर रुंगटा     

(c)             राजीव निगम     

(d)            इनमें से कोई नही

6. विश्व स्नूकर चैम्पियनशिप 2020 हाल ही में किसने जीती है?

(a)            कीरेन विल्सन    

(b)            राॅनी ओसुलिवान          

(c)             रूवेन विल्सन     

(d)            इनमें से कोई नही

7. अगस्त 2020 के दौरान भारतीय स्टेट बैंक के प्रबंध निदेशक (MD) के रूप में किसे नियुक्त किया गया?

(a)            अश्वनी भाटिया   

(b)            किशोर रुंगटा     

(c)             अर्जुन सिंह         

(d)            अनिल सिंह

8. Who Pointed My Lust Red नामक पुस्तक हाल ही में किसके द्वारा लिखी गयी है?

(a)            सोमा मंडल       

(b)            श्री अय्यर          

(c)             संवित पात्रा       

(d)            पीयूष गोयल

9. विश्व स्वास्थ्य संघठन (WHO) नें हाल ही में किस महाद्वीप को पोलियो से मुक्त घोषित किया है?

(a)            आस्ट्रेलिया         

(b)            अफ्रीका 

(c)             एशिया  

(d)            इनमे से कोई नही

10. अंतर्राष्ट्रीय बुकर पुरस्कार जीतने वाली सबसे कम उम्र की लेखिका हाल ही में कौन बनी है?

(a)            मारिके लुकास रिजनेवेल्ड 

(b)            एलिस पेरी        

(c)             कल्याणी श्रीवास्तव         

(d)            लक्ष्मी सिन्हा

Answers:- 1-(a), 2-(b), 3-(c), 4-(b), 5-(b), 6-(b), 7-(a), 8-(b), 9-(b), 10-(a) 


Top Ten Set-17 : Top 10 Questions In English 

Top Ten Set-17 : Top 10 Questions


Questions:

1. Which state’s Harmal Chillies have recently been awarded GI Tag?

(a) Goa

(b) Maharashtra

(c) Andhra Pradesh

(d) Meghalaya

2. Who has won the title of Spanish Grand Prix Formula One Race 2020 during August 2020?

(a) Fernando Alonso

(b) Lewis Hamilton

(c) Michael Schumacher

(d) Novak Djokovic

3. According to the Swachh Survekshan 2020 report released during August 2020, which city of India has ranked first for the fourth consecutive time?

(a) Navi Mumbai

(b) Surat

(c) Indore

(d) Jaipur

4. On which date is Indian Renewable Energy day celebrated?

(a) 19 August

(b) 20 August

(c) 21 August

(d) 22 August

5. Who has recently become the new president of the Fertilizers Association of India?

(a) Amit Vajpayee

(b) Kishore Rungta

(c) Rajiv Nigam

(d) None of these

6. Who has recently won the World Snooker Championship 2020?

(a) Kieren Wilson

(b) Rani Osulivan

(c) Rouwen Wilson

(d) None of these

7. Who was appointed as the Managing Director (MD) of State Bank of India during August 2020?

(a) Ashwani Bhatia

(b) Kishore Rungta

(c) Arjun Singh

(d) Anil Singh

8. Who has recently written a book titled “Who Pointed My Lust Red”?

(a) Soma Mandal

(b) Mr. Iyer

(c) Disbursement letter

(d) Piyush Goyal

9. World Health Organization (WHO) has recently declared which continent free from polio?

(a) Australia

(b) Africa

(c) Asia

(d) None of these

10. Who has recently become the youngest writer to win the International Booker Prize?

(a) Marike Lucas Rijnveld

(b) Alice Perry

(c) Kalyani Srivastava

(d) Lakshmi Sinha

Answers:- 1-(a), 2-(b), 3-(c), 4-(b), 5-(b), 6-(b), 7-(a), 8-(b), 9-(b), 10-(a) 


प्रतिदिन सुबह 07:00 बजे सामान्य अध्ययन और करेंट अफेयर्स प्राप्त करने के लिए Thebestgyan Facebook Page और Instagram Page को follow करें। Thebestgyan.com वेबसाइट के लिए आपको Notification भेजने की अनुमति दें ताकि आप अपने ब्राउज़र के माध्यम से सीधे अपने फ़ोन पर सभी अपडेट की Notification प्राप्त कर सकें।


For you : Test Series (GK, Current Affairs)

E- Books : January to December 2020 Download: Click Here


Year 2020 Current Affairs

.

.

Current Affairs 2021 E-book By Thebestgyan

Leave a Reply