Top Ten Set-18 : Top 10 Questions

Top Ten Set-18 : Top 10 Questions
Thebestgyan

Top Ten Set-18 : Top 10 Questions

Important Current Affairs : Top Ten Questions/ Top 10 Questions

Special Current Affairs : Top Ten Set-18 is a collection of ten very important questions.

These questions are important for various State exams like UPPSC , BPSC , SSC, Delhi Police , Up Police , Upsssc , Uksssc etc.


Questions:

1. अगस्त 2020 के दौरान पहला ड्रैगनफ्लाई फेस्टिवल किस राज्य में मनाया गया, जिसका नाम थुंबिमहोत्सवम 2020“ था?

(a)            असम    

(b)            केरल    

(c)             मिजोरम           

(d)            महाराष्ट्र

2. राष्ट्रीय खेल दिवस किस तिथि को मनाया जाता है?

(a)            29 अगस्त          

(b)            30 अगस्त          

(c)             28 अगस्त          

(d)            25 अगस्त

3. पूर्व राष्ट्रपति और भारत रत्न से सम्मानित श्री प्रणव मुखर्जी का किस तिथि को देहांत हो गया?

(a)            30 अगस्त 2020 

(b)            31 अगस्त 2020 

(c)             29 अगस्त 2020 

(d)            26 अगस्त

4. अगस्त 2020 के दौरान मध्यप्रदेश सरकार ने किसे एकलव्य पुरस्कार से सम्मानित किया?

(a)            प्रीती सिंह         

(b)            ज्योति नायक     

(c)             इशिका चैधरी     

(d)            संगीता यादव

5. अक्टूबर 2020 के दौरान साद हरीरी किस देश के प्रधानमंत्री बने?

(a)            जापान  

(b)            इजराइल           

(c)             लेबनान 

(d)            फ्रांस

6. नवम्बर 2020 के दौरान लोकसभा के सचिव के रूप में किसे नियुक्त किया गया?

(a)            वी राजगोपाल राव         

(b)            उत्पल कुमार सिंह           

(c)             रवि मोहन सिंह  

(d)            इनमें से कोई नही

7. दुनियां का सबसे बड़ा सोलर ट्रीहाल ही में किस राज्य में स्थापित किया गया है?

(a)            पंश्चिम बंगाल     

(b)            महाराष्ट्र

(c)             हिमाचल प्रदेश   

(d)            गुजरात

8. फोर्मुला 1 वेल्जियम ग्रां प्री 2020 हाल ही में किसने जीती है?

(a)            लुईस हैमिल्टन   

(b)            वाल्टेरी वोटास   

(c)             उपरोक्त दोनों     

(d)            इनमें से कोई नही

9. “The Big Thought of Little Luv” नामक पुस्तक हाल ही में किसके द्वारा लिखी गयी है?

(a)            करण जौहर        

(b)            रवि प्रकाश        

(c)             अनुज चटर्जी       

(d)            अनुपम खेर

10. सितम्बर 2020 के दौरान जारी ग्लोबल इनोवेशन इंडेक्स 2020 में कौन सा देश प्रथम स्थान पर रहा है?

(a)            स्वीडन  

(b)            नार्वे     

(c)             अमेरिका           

(d)            स्विटजरलैंड

Answers:- 1-(b), 2-(a), 3-(b), 4-(c), 5-(c), 6-(b), 7-(a), 8-(a), 9-(a), 10-(d) 


Top Ten Set-18 : Top 10 Questions In English 

Top Ten Set-18 : Top 10 Questions


Questions:

1. In which state was the first Dragonfly Festival celebrated during August 2020, named “Thumbimohotsavam 2020″?

(a) Assam

(b) Kerala

(c) Mizoram

(d) Maharashtra

2. On which date is National Sports Day celebrated?

(a) 29 August

(b) 30 August

(c) 28 August

(d) 25 August

3. On which date did Shri Pranab Mukherjee, former President and honored with Bharat Ratna, died?

(a) 30 August 2020

(b) 31 August 2020

(c) 29 August 2020

(d) 26 August 2020

4. Who was awarded the Eklavya Award by the Government of Madhya Pradesh during August 2020?

(a) Preeti Singh

(b) Jyoti Nayak

(c) Ishika Chaudhary

(d) Sangeeta Yadav

5. Saad Hariri became the Prime Minister of which country during October 2020?

(a) Japan

(b) Israel

(c) Lebanon

(d) France

6. Who was appointed as the Secretary of the Lok Sabha during November 2020?

(a) V Rajagopal Rao

(b) Utpal Kumar Singh

(c) Ravi Mohan Singh

(d) None of these

7. The world’s largest “Solar Tree” has recently been established in which state?

(a) West Bengal

(b) Maharashtra

(c) Himachal Pradesh

(d) Gujarat

8. Who has recently won the Formula 1 Welgium Grand Prix 2020?

(a) Lewis Hamilton

(b) Valtari Vottas

(c) Both of the above

(d) None of these

9. Recently the book titled “The Big Thought of Little Luv” has been written by?

(a) Karan Johar

(b) Ravi Prakash

(c) Anuj Chatterjee

(d) Anupam Kher

10. Which country ranked first in the Global Innovation Index 2020 released during September 2020?

(a) Sweden

(b) Norway

(c) America

(d) Switzerland

Answers:- 1-(b), 2-(a), 3-(b), 4-(c), 5-(c), 6-(b), 7-(a), 8-(a), 9-(a), 10-(d) 


प्रतिदिन सुबह 07:00 बजे सामान्य अध्ययन और करेंट अफेयर्स प्राप्त करने के लिए Thebestgyan Facebook Page और Instagram Page को follow करें। Thebestgyan.com वेबसाइट के लिए आपको Notification भेजने की अनुमति दें ताकि आप अपने ब्राउज़र के माध्यम से सीधे अपने फ़ोन पर सभी अपडेट की Notification प्राप्त कर सकें।


For you : Test Series (GK, Current Affairs)

E- Books : January to December 2020 Download: Click Here


Year 2020 Current Affairs

.

.

Current Affairs 2021 E-book By Thebestgyan

Leave a Reply