Top Ten Set-13 : Top 10 Questions

Top Ten Set-13 : Top 10 Questions
Thebestgyan

Top Ten Set-13 : Top 10 Questions

Important Current Affairs : Top Ten Questions/ Top 10 Questions

Special Current Affairs : Top Ten Set-13 is a collection of ten very important questions.

These questions are important for various State exams like UPPSC , BPSC , SSC, Delhi Police , Up Police , Upsssc , Uksssc etc.


Questions:

1. ओलंपिक दिवस हाल ही में किस तिथि को मनाया जाता है?

(a)            21 जून 

(b)            22 जून 

(c)             23 जून 

(d)            30 अप्रेल

2. कुबाटबेट बोरोनोव हाल ही में किस देश के नए प्रधानमंत्री बने है?

(a)            सूडान   

(b)            किर्गिस्तान         

(c)             आयरलैंड

(d)            ब्रिटेन

3. गुजरात के लोकायुक्त के रूप में हाल ही में किसे नियुक्त किया गया है?

(a)            राजेश शुक्ला      

(b)            अभिनव मिश्रा    

(c)             सुमित अग्रवाल   

(d)            राजन चैहान

4. वसीम जाफर को किस राज्य की क्रिकेट टीम का मुख्य कोच बनाया गया है?

(a)            उत्तराखंड          

(b)            पंश्चिम बंगाल     

(c)             उत्तराखंड          

(d)            उत्तर प्रदेश

5. पंजाब राज्य की पहली महिला मुख्य सचिव हाल ही में कौन बनी है?

(a)            शिखा सिंह         

(b)            विनी महाजन     

(c)             सुष्मिता शर्मा     

(d)            मिनी पाठक

6. भारत के बाहर पहला योग विश्वविद्यालय हाल ही में किस देश में स्थापित हुआ है?

(a)            जापान  

(b)            रूस      

(c)             अमेरिका

(d)            श्री लंका

7. भारत का पहला लाइकेन पार्क हाल ही में किस राज्य के वन विभाग द्वारा विकसित किया गया है?

(a)            उत्तर प्रदेश         

(b)            उत्तराख्ंाड       

(c)             केरल    

(d)            ओडिशा

8. गुडनी जोहानसन हाल ही में किस देश के राष्ट्रपति चुने गए है?

(a)            मलावी 

(b)            रूस      

(c)             आइसलैंड          

(d)            इनमें से कोई नही

9. इंडियन आॅयल कार्पोरेशन के नए अध्यक्ष हाल ही में कौन बने है?

(a)            रवि झा 

(b)            श्रीकांत माधव वैद्य          

(c)             सुनील वैद्य         

(d)            मनोज कुमार

10. “ओवरड्राफ्ट सेविंग द इंडियन सेवरनामक पुस्तक हाल ही में किसके द्वारा लिखी गयी है?

(a)            एम वेंकैया नायडु

(b)            उर्जित पटेल       

(c)             किरण खेर          

(d)            अनुपम खेर

Answers:- 1-(c), 2-(b), 3-(a), 4-(c), 5-(b), 6-(c), 7-(b), 8-(c), 9-(b), 10-(b) 


Top Ten Set-13 : Top 10 Questions In English 

Top Ten Set-13 : Top 10 Questions


Questions:

1. On which date is Olympic Day celebrated recently?

(a) 21 June

(b) 22 June

(c) 23 June

(d) April 30

2. Kubatbet Boronov has recently become the new Prime Minister of which country?

(a) Sudan

(b) Kyrgyzstan

(c) Ireland

(d) Britain

3. Recently who has been appointed as the Lokayukta of Gujarat?

(a) Rajesh Shukla

(b) Abhinav Mishra

(c) Sumit Aggarwal

(d) Rajan Chauhan

4. Wasim Jaffer has been appointed as the head coach of which state’s cricket team?

(a) Uttarakhand

(b) West Bengal

(c) Uttarakhand

(d) Uttar Pradesh

5. Who has recently become the first woman Chief Secretary of the state of Punjab?

(a) Shikha Singh

(b) Winnie Mahajan

(c) Sushmita Sharma

(d) Mini reader

6. The first Yoga University outside India has recently been established in which country?

(a) Japan

(b) Russia

(c) America

(d) Sri Lanka

7. India’s first lichen park has been recently developed by the forest department of which state?

(a) Uttar Pradesh

(b) Uttarakhand

(c) Kerala

(d) Odisha

8. Gudni Johansson has been elected the President of which country recently?

(a) Malawi

(b) Russia

(c) Iceland

(d) None of these

9. Who has recently become the new chairman of Indian Oil Corporation?

(a) Ravi Jha

(b) Srikanth Madhav Vaidya

(c) Sunil Vaidya

(d) Manoj Kumar

10. Recently the book titled “Overdraft Saving the Indian Saver” has been written by

(a) M. Venkaiah Naidu

(b) Urjit Patel

(c) Kiran Kher

(d) Anupam Kher

Answers:- 1-(c), 2-(b), 3-(a), 4-(c), 5-(b), 6-(c), 7-(b), 8-(c), 9-(b), 10-(b) 


प्रतिदिन सुबह 07:00 बजे सामान्य अध्ययन और करेंट अफेयर्स प्राप्त करने के लिए Thebestgyan Facebook Page और Instagram Page को follow करें। Thebestgyan.com वेबसाइट के लिए आपको Notification भेजने की अनुमति दें ताकि आप अपने ब्राउज़र के माध्यम से सीधे अपने फ़ोन पर सभी अपडेट की Notification प्राप्त कर सकें।


For you : Test Series (GK, Current Affairs)

E- Books : January to December 2020 Download: Click Here


Year 2020 Current Affairs

.

.

Current Affairs 2021 E-book By Thebestgyan

Leave a Reply