Top Ten Set-07 : Top 10 Questions

Top Ten Set-07 : Top 10 Questions

Top Ten Set-07 : Top 10 Questions

Important Current Affairs : Top Ten Questions/ Top 10 Questions

Special Current Affairs : Top Ten Set-07 is a collection of ten very important questions.

These questions are important for various State exams like UPPSC , BPSC , SSC, Delhi Police , Up Police , Upsssc , Uksssc etc.


Questions:

1. 11वें डिफेंस एक्सपो (DefExpo) 2020 का आयोजन हाल ही में कहां किया गया है?

(a)        नई दिल्ली          (b)        भोपाल 

(c)        लखनऊ              (d)        चेन्नई

2. राष्ट्रीय वित्तीय संस्थान (NIFM)  का नाम बदलकर हाल ही में किसके नाम पर रखा गया है?

(a)        अरुण जेटली        (b)        वल्लभभाई पटेल 

(c)        सुषमा स्वराज     (d)        प्रणव मुखर्जी

3. किसे हाल ही में अंतर्राष्ट्रीय गांधी कुष्ट रोग पुरस्कार से सम्मानित किया गया है?

(a)        लक्ष्मण गोखले     (b)        डाॅ एन एस धर्मशत्कु      

(c)        प्रेम कटियार       (d)        डा एस मिश्रा

4. केन्द्र सरकार ने हाल ही में किस राज्य में एक नए बन्दरगाह की स्थापना को मंजूरी दी है

(a)        महाराष्ट्र             (b)        पंजाब   

(c)        उत्तराखंड           (d)        ओडिशा

5. भारत के किस शहर को हाल ही मे यूनेस्को ने विश्व धरोहर शहर का औपचारिक प्रमाण पत्र प्रदान किया है?

(a)        कोलकाता           (b)        आगरा  

(c)        जयपुर               (d)        दिल्ली

6. किस देश ने हाल ही में दुनियां का पहला बुलेटप्रूफ हेलमेट विकसित किया है?

(a)        अमरिका                        (b)        जापान  

(c)        रूस                   (d)        भारत

7. टेस्ट क्रिकेट में सबसे कम उम्र में हैट्रिक लेने वालें गेंदबाज हाल ही में कौन बने है?

(a)        मोहम्मद हसन     (b)        नसीम शाह        

(c)        टालोक कपाली    (d)        इनमें से कोई नही

8. ढाई घर तथा पहला गिरमिटिया नामक प्रसिद्ध उपन्यास के लेखक कौन है जिनका हाल ही में निधन हो गया?

(a)        गिरिराज किशोर              (b)        राकेश मोहन      

(c)        आयुष्मान तिवारी                        (d)        सजीत मौर्या

9. नोबेल पुरस्कार विजेता राजेन्द्र कुमार का हाल ही में देहांत हो गया वह किस राज्य के थे?

(a)        केरल                 (b)        उत्तर प्रदेश         

(c)        महाराष्ट्र             (d)        उत्तराखंड

10. विश्व पेंगोलिन दिवस किस तिथि को मनाया जाता है?

(a)        16 फरवरी         (b)        11 जनवरी        

(c)        21 अप्रेल            (d)        23 मार्च

Answers:- 1-(c), 2-(a), 3-(b), 4-(a), 5-(c), 6-(d), 7-(b), 8-(a), 9-(d), 10-(a) 


Top Ten Set-07 : Top 10 Questions In English 


1. Where is the 11th Defense Expo (DefExpo) 2020 organized recently?

(a) New Delhi (b) Bhopal

(c) Lucknow     (d) Chennai

2. National Financial Institution (NIFM) has recently been renamed after whom?

(a) Arun Jaitley            (b) Vallabhbhai Patel

(c) Sushma Swaraj      (d) Pranab Mukherjee

3. Who has recently been awarded the International Gandhi Leprosy Award?

(a) Laxman Gokhale    (b) Dr. NS Dharmashatku

(c) Prem Katiyar          (d) Dr. S. Mishra

4. The Central Government has recently approved the establishment of a new port in which state?

(a) Maharashtra         (b) Punjab

(c) Uttarakhand           (d) Odisha

5. Which city of India has recently been given a formal certificate of UNESCO World Heritage City?

(a) Kolkata       (b) Agra

(c) Jaipur         (d) Delhi

6. Which country has recently developed the world’s first bulletproof helmet?

(a) America     (b) Japan

(c) Russia         (d) India

7. Who has become the youngest hat-trick bowler in Test cricket recently?

(a) Mohammad Hasan            (b) Naseem Shah

(c) Tallok Kapali                      (d) None of these

8. Who is the author of the famous novel called Dhai Ghar and Pehla Girmitiya who died recently?

(a) Giriraj Kishore       (b) Rakesh Mohan

(c) Ayushman Tiwari   (d) Sajit Maurya

9. Nobel laureate Rajendra Kumar died recently in which state?

(a) Kerala                    (b) Uttar Pradesh

(c) Maharashtra          (d) Uttarakhand

10. On which date is World Pangolin Day celebrated?

(a) 16 February           (b) 11 January

(c) 21 April                  (d) 23 March

Answers:- 1-(c), 2-(a), 3-(b), 4-(a), 5-(c), 6-(d), 7-(b), 8-(a), 9-(d), 10-(a) 


प्रतिदिन सुबह 07:00 बजे सामान्य अध्ययन और करेंट अफेयर्स प्राप्त करने के लिए Thebestgyan Facebook Page और Instagram Page को follow करें। Thebestgyan.com वेबसाइट के लिए आपको Notification भेजने की अनुमति दें ताकि आप अपने ब्राउज़र के माध्यम से सीधे अपने फ़ोन पर सभी अपडेट की Notification प्राप्त कर सकें।


For you : Test Series (GK, Current Affairs)

E- Books : January to October 2020 Download: Click Here


Leave a Reply