Top Ten Set-02 : Thebestgyan Top 10

www.thebestgyan.com_current-affairs (2)

Top Ten Set-02 : Thebestgyan Top 10

Important Current Affairs : Top Ten Questions/ Top 10

Special Current Affairs : Top Ten Set-02 is a collection of ten very important questions.

These questions are important for various State exams like UPPSC , BPSC , SSC, Delhi Police , Up Police , Upsssc , Uksssc etc.


Questions:

1. राज्य ऊर्जा दक्षता सूचकांक 2019 में कौन सा राज्य प्रथम स्थान पर रहा है?

(a)       हरियाणा           (b)       कर्नाटक

(c)       केरल     (d)       आन्ध्रप्रदेश

2. नेशनल बुक ट्रस्ट का नया निदेशक हाल ही में किसे नियुक्त किया गया है?

(a)       संजय रावत       (b)       कृष्ण कुमार       

(c)       युवराज मलिक   (d)       सुरभी जैन

3. 23वें राष्ट्रीय युवा महोत्सव का आयोजन कहां किया गया?          

(a)       मुम्बई   (b)       नई दिल्ली        

(c)       चेन्नई    (d)       लखनऊ

4. राष्ट्रीय युवा दिवस कब मनाया जाता है?

(a)       7 जनवरी          (b)       12 जनवरी      

(c)       12 जून (d)       21 मई

5. “मुप्पावरप्पु वेंकैया नायडू नेशनल अवार्ड फाॅर एक्सीलेंससे हाल ही में किसे सम्मानित किया गया है?

(a)       डाॅ एम एस स्वामीनाथन            (b)       शक्तिकांत दास   

(c)       उर्जित पटेल        (d)       इनमे से कोई नही

6. शंघाइ सहयोग संघ की सूची में दुनिया के 8वें अजूबे के रूप में किसे शामिल किया गया है?

(a)       कुतुबमीनार       (b)       स्टैच्यू आॅफ यूनिटी       

(c)       स्टैच्यू आॅफ पीस           (d)       लाल किला

7. राॅर्बट अबेला किस देश के नए प्रधानमंत्री बने है?

(a)       माल्टा   (b)       सूडान   

(c)       इथियोपिया       (d)       मलेशिया

8. त्साई इंग वेन किस देश की दूसरी बार राष्ट्रपति बनी है?

(a)       ताइवान            (b)       भूटान   

(c)       बांग्लादेश          (d)       श्री लंका

9. किसे हाल ही में ठब्ब्प् के पाली उमरीगर पुरस्कार से सम्मानित किया गया?

(a)       विराट कोहली    (b)       जसप्रीत बुमराह 

(c)       रोहित शर्मा        (d)       इनमें से कोई नही

10. 29वें सरस्वती सम्मान से हाल ही में किसे सम्मानित किया गया है?

(a)       प्रियदर्शन           (b)       वहीदा रहमान  

(c)       वासदेव मोही     (d)       के सिवा रेड़डी

Answers:- 1-(a), 2-(c), 3-(d), 4-(b), 5-(a), 6-(b), 7-(a), 8-(a), 9-(b), 10-(c)  


Top Ten Set-02 : Thebestgyan Top 10

In English


1. Which state ranked first in the state Energy Efficiency Index 2019?

(a) Haryana     (b) Karnataka

(c) Kerala         (d) Andhra Pradesh

2. Who has been appointed the new director of National Book Trust recently?

(a) Sanjay Rawat     (b) Krishna Kumar

(c) Yuvraj Malik       (d) Surbhi Jain

3. Where was the 23rd National Youth Festival organized?

(a) Mumbai      (b) New Delhi

(c) Chennai      (d) Lucknow

4. When is National Youth Day celebrated?

(a) 7 January   (b) 12 January

(c) 12 June      (d) 21 May

5. Recently who has been honored with “Muppavarappu Venkaiah Naidu National Award for Excellence”?

(a) Dr. MS Swaminathan         (b) Shaktikanta Das

(c) Urjit Patel                   (d) None of these

6. Who has been included as the 8th wonder of the world in the list of Shanghai Cooperation Association?

(a) Qutub Minar       (b) Statue of Unity

(c) Statue of Peace (d) Red Fort

7. Robert Abella has become the new Prime Minister of which country?

(a) Malta          (b) Sudan

(c) Ethiopia      (d) Malaysia

8. Tsai Ing Wen became the second President of which country?

(a) Taiwan               (b) Bhutan

(c) Bangladesh        (d) Sri Lanka

9. Recently who was awarded the Pali Umrigar Award of THBP?

(a) Virat Kohli          (b) Jaspreet Bumrah

(c) Rohit Sharma     (d) None of these

10. Who has recently been honored with the 29th Saraswati Award?

(a) Priyadarshan      (b) Waheeda Rehman

(c) Vasdev Mohi      (d) Reddy

Answers: 1- (a), 2- (c), 3- (d), 4- (b), 5- (a), 6- (b), 7- (a), 8- (a) , 9- (b), 10- (c)


प्रतिदिन सुबह 07:00 बजे सामान्य अध्ययन और करेंट अफेयर्स प्राप्त करने के लिए Thebestgyan Facebook Page और Instagram Page को follow करें। Thebestgyan.com वेबसाइट के लिए आपको Notification भेजने की अनुमति दें ताकि आप अपने ब्राउज़र के माध्यम से सीधे अपने फ़ोन पर सभी अपडेट की Notification प्राप्त कर सकें।


For you : Test Series (GK, Current Affairs)

E- Books : January to October 2020 Download: Click Here


Top Ten Set-02 : Thebestgyan Top 10

Leave a Reply