Top Ten Set-14 : Top 10 Questions

Top Ten Set-14 : Top 10 Questions
Thebestgyan

Top Ten Set-14 : Top 10 Questions

Important Current Affairs : Top Ten Questions/ Top 10 Questions

Special Current Affairs : Top Ten Set-14 is a collection of ten very important questions.

These questions are important for various State exams like UPPSC , BPSC , SSC, Delhi Police , Up Police , Upsssc , Uksssc etc.


Questions:

1. द डायना अवार्ड 2020 हाल ही में किसने जीता है?

(a)            फ्रीया ठकराल     

(b)            सुभद्रा कुमारी     

(c)             वहीदा रहमान    

(d)            ममता सोनी

2. जुलाई 2020 के दौरान भारत के 66वें शतरंज ग्रैंडमास्टर कौन बने?

(a)            जी आकाश         

(b)            आर प्रणव          

(c)             सी बनर्जी          

(d)            इनमें से कोई नही

3. जुलाई 2020 के दौरान विश्व स्वास्थ्य संघठन (WHO) द्वारा किस देश को खसरा और रुबेला मुक्त घोषित किया गया?

(a)            श्री लंका

(b)            मालदीव           

(c)             भारत   

(d)            a और b दोनों

4. हिमालय की किस तितली को भारत की सबसे बड़ी तितली होने का खिताब मिला है?

(a)            गोल्डन बर्डविंग  

(b)            काॅमन क्रो        

(c)             जायंट बर्डविंग    

(d)            इनमें से कोई नही

5. विश्व जनसंख्या दिवस किस तिथि को मनाया जाता है

(a)            10 जुलाई          

(b)            11 जुलाई          

(c)             9 जुलाई

(d)            11 सितम्बर

6. जुलाई 2020 के दौरान हाॅकी इंडिया के नए अध्यक्ष कौन बने है?

(a)            ज्ञानेंद्रों निगोमबाम         

(b)            अभिनव कुमार   

(c)             ललित निगम     

(d)            मनोत सिंह

7. दादा साहब फाल्के पुरस्कार 2020 हाल ही में किसने जीता है?

(a)            ए के श्री कुमार    

(b)            केजैंग डी थोंगडोक          

(c)             रवि एस कुमार   

(d)            इनमें से कोई नही

8. वर्ष 2020 के वाॅन कर्मन पुरस्कार से किसे सम्मानित किया गया?

(a)            एम वेंकैया नायडू

(b)            एम चन्द्रशेखरन  

(c)             डाॅ के सिवान   

(d)            पीयूष गोयल

9. जुलाई 2020 के दौरान एशियाई विकास बैंक ने अपना नया उपाध्यक्ष किसे बनाया है?

(a)            अशोक लवासा    

(b)            सुनील अरोड़ा     

(c)             दिवाकर गुप्ता     

(d)            इनमें से कोई नही

10. जीन कास्टेक्स हाल ही में किस देश के प्रधानमंत्री बने है?

(a)            फ्रांस     

(b)            इजराइल           

(c)             इथोपिया          

(d)            भूटान

Answers:- 1-(a), 2-(a), 3-(d), 4-(a), 5-(b), 6-(a), 7-(b), 8-(c), 9-(a), 10-(a) 


Top Ten Set-14 : Top 10 Questions In English 

Top Ten Set-14 : Top 10 Questions


Questions:

1. Who has recently won the Diana Award 2020?

(a) Freya Thakral

(b) Subhadra Kumari

(c) Waheeda Rehman

(d) Mamta Soni

2. Who became India’s 66th Chess Grandmaster during July 2020?

(a) G. Akash

(b) R. Pranav

(c) C. Banerjee

(d) None of these

3. Which country was declared measles and rubella free by the World Health Organization (WHO) during July 2020?

(a) Sri Lanka

(b) Maldives

(c) India

(d) a and b both

4. Which Himalayan butterfly has got the title of being the largest butterfly of India?

(a) Golden Birdwing

(b) Common Crow

(c) Giant Birdwing

(d) None of these

5. On which date is World Population Day celebrated?

(a) 10 July

(b) 11 July

(c) 9 July

(d) 11 September

6. Who has become the new President of Hockey India during July 2020?

(a) Gyanendro Nigombaum

(b) Abhinav Kumar

(c) Fine corporation

(d) Manot Singh

7. Who has recently won the Dadasaheb Phalke Award 2020?

(a) AK Sri Kumar

(b) Kjang de Thongdok

(c) Ravi S. Kumar

(d) None of these

8. Who was honored with the Van Karman Award for the year 2020?

(a) M. Venkaiah Naidu

(b) M. Chandrasekaran

(c) Dr. Siwan

(d) Piyush Goyal

9. Who has appointed Asian Development Bank as its new vice president during July 2020?

(a) Ashok Lavasa

(b) Sunil Arora

(c) Diwakar Gupta

(d) None of these

10. Jean Castex has recently become the Prime Minister of which country?

(a) France

(b) Israel

(c) Ethiopia

(d) Bhutan

Answers:- 1-(a), 2-(a), 3-(d), 4-(a), 5-(b), 6-(a), 7-(b), 8-(c), 9-(a), 10-(a)


प्रतिदिन सुबह 07:00 बजे सामान्य अध्ययन और करेंट अफेयर्स प्राप्त करने के लिए Thebestgyan Facebook Page और Instagram Page को follow करें। Thebestgyan.com वेबसाइट के लिए आपको Notification भेजने की अनुमति दें ताकि आप अपने ब्राउज़र के माध्यम से सीधे अपने फ़ोन पर सभी अपडेट की Notification प्राप्त कर सकें।


For you : Test Series (GK, Current Affairs)

E- Books : January to December 2020 Download: Click Here



Year 2020 Current Affairs

.

.

Current Affairs 2021 E-book By Thebestgyan


Leave a Reply