Top Ten Set-29 : Top 10 Questions

Top Ten Set-29 : Top 10 Questions
Top Ten Sets : Top 10 Questions

Top Ten Set-29 : Top 10 Questions

Important Current Affairs : Top Ten Questions/ Top 10 Questions

Special Current Affairs : Top Ten Set-29 is a collection of ten very important questions.

These questions are important for various State exams like UPPSC , BPSC , SSC, Delhi Police , Up Police , Upsssc , Uksssc etc


Questions:

1. राज्य जल पुरस्कार 2019 के तहत किस राज्य को सर्वश्रेष्ठ राज्य घोषित किया गया है?

(a)            उत्तराखंड          

(b)            तमिलनाडु         

(c)             राजस्थान          

(d)            अरुणाचल प्रदेश

2. पेरिस मास्टर चैम्पियनशिप 2020 का खिताब हाल ही में किसने जीता है?

(a)            नोवाक जोकोविच           

(b)            राफेल नडाल      

(c)             डेनियल मेडवेडेव

(d)            इनमें से कोई नही

3. जेसीबी साहित्य पुरस्कार 2020 हाल ही में किसे दिया गया है?

(a)            प्रियदर्शन           

(b)            वहीदा रहमान    

(c)             एस हरीश          

(d)            पाॅल जाचेरिया

4. राष्ट्रीय शिक्षा दिवस किस तिथि को मनाया जाता है?

(a)            9 नवम्बर          

(b)            10 नवम्बर        

(c)             11 नवम्बर        

(d)            12 नवम्बर

5. काॅलिन्स डिक्सनरी द्वारा वर्ड आॅफ द ईयर 2020 किसे चुना गया है?

(a)            Covid-19       

(b)            Lockdown     

(c)             Constitution

(d)            Corona

6. नवम्बर 2020 के दौरान किस विश्वविद्यालय में स्वामी विवेकानंद की आदमकद मूर्ति का अनावरण प्रधानमंत्री नरेन्द्र मोदी द्वारा किया गया है?

(a)            अलीगढ़ मुस्लिम विश्वविद्यालय      

(b)            JNU

(c)             BHU    

(d)            DU

7 नवम्बर 2020 के दौरान सहादत रहमान ने अंतर्राष्ट्रीय बाल शान्ति पुरस्कार जीता है वह किस देश के है?

(a)            ईरान    

(b)            पाकिस्तान         

(c)             बांग्लादेश          

(d)            अफगानिस्तान

8. नवम्बर 2020 के दौरान दुनियां के सबसे कम उम्र के लेखक के रूप में किसे मान्यता प्रदान की गयी है?

(a)            अभिजीता गुप्ता   

(b)            विनय भाटिया    

(c)             अरुण कुमार       

(d)            इनमें से कोई नही

9. नवम्बर 2020 के दौरान लोनार झील को रामसर साइट के रूप में नामित किया गया है यह भारत के किस राज्य में है?

(a)            मध्यप्रदेश          

(b)            महाराष्ट्र

(c)             उत्तराखंड          

(d)            झारखंड

10. नवम्बर 2020 के दौरान कीथम या सूर सरोवर झील को रामसर साइट के रूप में नामित किया गया है यह भारत के किस राज्य में है?

(a)            मध्यप्रदेश          

(b)            हरियाणा           

(c)             राजस्थान          

(d)            उत्तर प्रदेश

Answers:- 1-(b), 2-(c), 3-(c), 4-(c), 5-(b), 6-(b), 7-(c), 8-(a), 9-(b), 10-(d) 


Top Ten Set-28 : Top 10 Questions In English 

Top Ten Set-28 : Top 10 Questions


Questions:

1. Which state has been declared the best state under the State Water Award 2019?

(a) Uttarakhand

(b) Tamil Nadu

(c) Rajasthan

(d) Arunachal Pradesh

2. Who has recently won the title of Paris Master Championship 2020?

(a) Novak Djokovic

(b) Rafael Nadal

(c) Daniel Medvedev

(d) None of these

3. Who has recently been given the JCB Literature Award 2020?

(a) Priyadarshan

(b) Waheeda Rehman

(c) S. Harish

(d) Paul Zacheria

4. On which date is National Education Day celebrated?

(a) 9 November

(b) 10 November

(c) 11 November

(d) 12 November

5. Who has been elected Word of the Year 2020 by Collins Dixonry?

(a) Covid-19

(b) Lockdown

(c) Constitution

(d) Corona

6. In which university, the life-size statue of Swami Vivekananda has been unveiled by Prime Minister Narendra Modi during November 2020?

(a) Aligarh Muslim University

(b) JNU

(c) BHU

(d) DU

7. Sahadat Rahman has won the International Children’s Peace Prize during 7 November 2020, from which country?

(a) Iran

(b) Pakistan

(c) Bangladesh

(d) Afghanistan

8. Who has been recognized as the world’s youngest writer during November 2020?

(a) Abhijita Gupta

(b) Vinay Bhatia

(c) Arun Kumar

(d) None of these

9. Lonar lake has been named as Ramsar site during November 2020 in which state of India?

(a) Madhya Pradesh

(b) Maharashtra

(c) Uttarakhand

(d) Jharkhand

10. Keetham or Sur Sarovar lake has been named as Ramsar site during November 2020 in which state of India?

(a) Madhya Pradesh

(b) Haryana

(c) Rajasthan

(d) Uttar Pradesh

Answers:- 1-(b), 2-(c), 3-(c), 4-(c), 5-(b), 6-(b), 7-(c), 8-(a), 9-(b), 10-(d) 


प्रतिदिन सुबह 07:00 बजे सामान्य अध्ययन और करेंट अफेयर्स प्राप्त करने के लिए Thebestgyan Facebook Page और Instagram Page को follow करें। Thebestgyan.com वेबसाइट के लिए आपको Notification भेजने की अनुमति दें ताकि आप अपने ब्राउज़र के माध्यम से सीधे अपने फ़ोन पर सभी अपडेट की Notification प्राप्त कर सकें।


For you : Test Series (GK, Current Affairs)

E- Books : January to December 2020 Download: Click Here


Leave a Reply