17-19 September 2020 Current Affairs in Hindi & English

यह 17-19 September 2020 के महत्वपूर्ण Current Affairs के प्रश्न है जो आपकी आगामी प्रतियोगी परीक्षाओं में काम आएगें। जनवरी से जुलाई 2020 तक की करेंट अफेयर्स एवं सामान्य ज्ञान की PDF का लिंक इस पेज के नीचे दिया गया है उस पर क्लिक करके डाउनलोड कर सकते है।


17-19 September 2020 Current Affairs in Hindi & English

1. स्मार्ट राशन कार्ड योजना हाल ही में किस राज्य के मुख्यमंत्री द्वारा शुरू की गयी है?

(a)        पंजाब

(b)        उत्तरप्रदेश

(c)        मध्यप्रदेश

(d)        केरल

उत्तर-(a) पंजाब

—————————————————-

2. गरिमा नामक योजना हाल ही में किस राज्य सरकार द्वारा शुरू की गयी है?

(a)        मिजोरम

(b)        उत्तरप्रदेश

(c)        ओडिशा

(d)        केरल

उत्तर-(c) ओडिशा

—————————————————-

3. दिल्ली एवं जिला क्रिकेट संघ ने हाल ही में किसे अपना लोकपाल नियुक्त किया है?

(a)        बदर दुर्रंज अहमद

(b)        मनोज प्रकाश

(c)        समीर वाजपेयी

(d)        राघव अहूजा

उत्तर-(a) बदर दुर्रंज अहमद

—————————————————-

4. केन्द्रीय मंत्रीमंडल द्वारा बिहार के किस शहर में एक नए एम्स की स्थापना को मंजूरी दी गयी है?

(a)        सिवान

(b)        पटना

(c)        दरभंगा

(d)        छपरा

उत्तर-(c) दरभंगा

—————————————————-

5. यूरोमनी के द्वारा किसे हाल ही में 2020 के लाइफटाइम अचीवमेंट अवार्ड से सम्मानित किया गया है?

(a)        आदित्य पुरी

(b)        एस रवी कृष्ण

(c)        एन राघवन

(d)        इनमें से कोई नही

उत्तर-(a) आदित्य पुरी

—————————————————-

6. My Life in Design नामक पुस्तक हाल ही में किसके द्वारा लिखी गयी है?

(a)        जूही चावला

(b)        कंगना रनौत

(c)        अक्षय कुमार

(d)        गौरी खान

उत्तर-(d) गौरी खान

7. किस राज्य के मुख्यमंत्री ने हाल ही में कोरोना विजय रथ का शुभारंभ किया है?

(a)        छत्तीशगढ़

(b)        उत्तरप्रदेश

(c)        मध्यप्रदेश

(d)        केरल

उत्तर-(a) छत्तीशगढ़

—————————————————-

8. कैबिनेट की नियुक्ति समिति ने हाल ही में किसे विश्व बैंक के कार्यकारी निदेशक के रूप में नियुक्त किया है?

(a)        मनोज सिंह

(b)        रवीश कुमार

(c)        हृदयांश पटेल

(d)        राजेश खुल्लर

उत्तर-(d) राजेश खुल्लर

—————————————————-

9. कैबिनेट की नियुक्ति समिति ने हाल ही में किसे एशियाई विकास बैंक (ADB) के कार्यकारी निदेशक के रूप में नियुक्त किया है?

(a)        समीर कुमार

(b)        रवीश कुमार खरे

(c)        हृदयांश पटेल

(d)        अरुण श्रीवास्तव

उत्तर-(a) समीर कुमार खरे

—————————————————-

10. अंतर्राष्ट्रीय लोकतंत्र दिवस हाल ही में किस तिथि को मनाया गया है?

(a)        13 सितम्बर

(b)        14 सितम्बर

(c)        15 सितम्बर

(d)        16 सितम्बर

उत्तर-(c) 15 सितम्बर

—————————————————-

11. अभियंता दिवस (इंजीनियर्स डे) हाल ही में किस तिथि को मनाया गया है?

(a)        13 सितम्बर

(b)        14 सितम्बर

(c)        15 सितम्बर

(d)        16 सितम्बर

उत्तर-(c) 15 सितम्बर

12. IPL 2020 में खेलने वाला पहला अमेरिकी खिलाड़ी कौन होगा?

(a)        अली खान

(b)        हैरी माइकल

(c)        डेविड क्लर्क

(d)        जार्ज स्टीफन

उत्तर-(a) अली खान

—————————————————-

13. ओजोन परत संरक्षण दिवस हाल ही में किस तिथि को मनाया गया है?

(a)        13 सितम्बर

(b)        14 सितम्बर

(c)        15 सितम्बर

(d)        16 सितम्बर

उत्तर-(d) 16 सितम्बर

—————————————————-

14. मोहम्मद अली जिन्ना पर आधारित पुस्तक “जिन्ना हिज सक्सेस, फेल्योर एंड रोल इन हिस्ट्री“ हाल ही में किसने लिखी है?

(a)        ममता शेखर

(b)        जयशंकर घोष

(c)        अरुनेश कुमार

(d)        इश्तियाक अहमद

उत्तर-(d) इश्तियाक अहमद

—————————————————-

15. सदाशिव पाटिल का हाल ही में देहांत हो गया वह कौन थे?

(a)        फुटबाॅलर

(b)        क्रिकेटर

(c)        गायक

(d)        पत्रकार

उत्तर-(b) क्रिकेटर

—————————————————-

16. पेटीएम फस्र्ट गेम्स ने अपना ब्रांड अम्बेसडर हाल ही में किसे बनाया है?

(a)        महेन्द्र सिंह धोनी

(b)        विराट कोहली

(c)        सचिन तेंदुलकर

(d)        इनमें से कोई नही

उत्तर-(c) सचिन तेंदुलकर

—————————————————-

17. उत्तर प्रदेश सरकार द्वारा आगरा के निर्माणाधीन मुगल म्यूजियम का नाम किसके नाम पर रखने की घोषणा की है?

(a)        अटल बिहारी वाजपेयी

(b)        अरुण जेटली

(c)        छत्रपति शिवाजी महाराज

(d)        इनमें से कोई नही

उत्तर-(d) छत्रपति शिवाजी महाराज

—————————————————-

18. एशियाई विकास बैंक ने हाल ही में किसे भारत का कंट्री डायरेक्टर नियुक्त किया है?

(a)        टेको कोनिसी

(b)        वी मुरलीधरन

(c)        डेविड क्लर्क

(d)        जार्ज स्टीफन

उत्तर-(a) टेको कोनिसी

—————————————————-

19. अटल बिहारी हिंदी विश्वविद्यालय के नए भवन का उद्घाटन हाल ही में कहां किया गया है?

(a)        राजस्थान

(b)        पंजाब

(c)        उत्तरप्रदेश

(d)        मध्यप्रदेश

उत्तर-(d) मध्यप्रदेश

—————————————————-

20. केन्द्रीय संस्कृति मंत्रालय ने प्राचीन भारतीस संस्कृति का अध्ययन करने के लिए कितने सदस्यीय समिति का गठन किया है?

(a)        12

(b)        13

(c)        16

(d)        20

उत्तर-(c) 16


17-19 September 2020 CURRENT AFFAIRS IN ENGLISH


These are the important current affairs questions of 17-19 September 2020 that will be used in your upcoming competitive exams. Link of current affairs and general knowledge PDF from January to July 2020 is given at the bottom of this page and can be downloaded by clicking on it. >


1. Recently the Smart Ration Card Scheme has been launched by the Chief Minister of which state?

(a) Punjab

(b) Uttar Pradesh

(c) Madhya Pradesh

(d) Kerala

Answer – (a) Punjab

————————————————– –

2. The scheme named Garima has been recently launched by which state government?

(a) Mizoram

(b) Uttar Pradesh

(c) Odisha

(d) Kerala

Answer – (c) Odisha

————————————————– –

3. Who has recently been appointed by the Delhi and District Cricket Association as its Lokpal?

(a) Badar Durranj Ahmed

(b) Manoj Prakash

(c) Sameer Vajpayee

(d) Raghav Ahuja

Answer- (a) Badar Durranj Ahmed

————————————————– –

4. The Union Cabinet has approved the establishment of a new AIIMS in which city of Bihar?

(a) Siwan

(b) Patna

(c) Darbhanga

(d) Chapra

Answer – (c) Darbhanga

————————————————– –

5. Who has recently been awarded the Lifetime Achievement Award of 2020 by Euromoney?

(a) Aditya Puri

(b) S. Ravi Krishna

(c) N. Raghavan

(d) None of these

Answer- (a) Aditya Puri

————————————————– –

6. Recently a book titled My Life in Design has been written by

(a) Juhi Chawla

(b) Kangana Ranaut

(c) Akshay Kumar

(d) Gauri Khan

Answer – (d) Gauri Khan

————————————————– –

7. The Chief Minister of which state has recently launched the Corona Vijay Rath?

(a) Chhattisgarh

(b) Uttar Pradesh

(c) Madhya Pradesh

(d) Kerala

Answer – (a) Chhattisgarh

————————————————– –

8. Who has been appointed by the Appointments Committee of the Cabinet recently as the Executive Director of the World Bank?

(a) Manoj Singh

(b) Ravish Kumar

(c) Hridayansh Patel

(d) Rajesh Khullar

Answer – (d) Rajesh Khullar

————————————————– –

9. The Appointments Committee of Cabinet has recently appointed as the Executive Director of Asian Development Bank (ADB)?

(a) Sameer Kumar

(b) Ravish Kumar Khare

(c) Hridayansh Patel

(d) Arun Srivastava

Answer- (a) Sameer Kumar Khare

————————————————– –

10. On which date has International Day of Democracy been celebrated recently?

(a) 13 September

(b) 14 September

(c) 15 September

(d) 16 September

Answer – (c) 15 September

————————————————– –

11. On which date has Engineers Day been celebrated recently?

(a) 13 September

(b) 14 September

(c) 15 September

(d) 16 September

Answer – (c) 15 September

————————————————– –

12. Who will be the first American player to play in IPL 2020?

(a) Ali Khan

(b) Harry Michael

(c) David Clerk

(d) George Stephen

Answer- (a) Ali Khan

————————————————– –

13. On which date has the Ozone Layer Conservation Day recently been celebrated?

(a) 13 September

(b) 14 September

(c) 15 September

(d) 16 September

Answer – (d) 16 September

————————————————– –

14. Who has recently written the book “Jinnah His Success, Failure and Role in History” based on Mohammad Ali Jinnah?

(a) Mamta Shekhar

(b) Jaishankar Ghosh

(c) Arunesh Kumar

(d) Ishtiaq Ahmed

Answer- (d) Ishtiaq Ahmed

————————————————– –

15. Who was Sadashiv Patil who died recently?

(a) footballer

(b) Cricketer

(c) singer

(d) Journalist

Answer- (b) Cricketer

————————————————– –

16. Who has recently made Paytm First Games their brand ambassador?

(a) Mahendra Singh Dhoni

(b) Virat Kohli

(c) Sachin Tendulkar

(d) None of these

Answer- (c) Sachin Tendulkar

————————————————– –

17. The Uttar Pradesh government has announced the name of the Mughal museum under construction in Agra after whom?

(a) Atal Bihari Vajpayee

(b) Arun Jaitley

(c) Chhatrapati Shivaji Maharaj

(d) None of these

Answer- (d) Chhatrapati Shivaji Maharaj

————————————————– –

18. Recently Asian Development Bank appointed who is the Country Director of India?

(a) Takeo Konici

(b) V Muralitharan

(c) David Clerk

(d) George Stephen

Answer- (a) Takeo Konici

————————————————– –

19. Where has the new building of Atal Bihari Hindi University been inaugurated recently?

(a) Rajasthan

(b) Punjab

(c) Uttar Pradesh

(d) Madhya Pradesh

Answer – (d) Madhya Pradesh

————————————————– –

20. Union Ministry of Culture has constituted how many member committee to study ancient Indian culture?

(a) 12

(b) 13

(c) 16

(d) 20

Answer – (c) 16

——————————————————

January, February, MarchApril and May 2020 Current Affairs: Download Now- Click Here

General Knowledge PDF (500 Questions): Download- Click Here

By- The Best GyaN Team

हर एक कदम सफलता की ओर

Leave a Reply