20 September 2020 Current Affairs in Hindi & English

यह 20 September 2020 के महत्वपूर्ण Current Affairs के प्रश्न है जो आपकी आगामी प्रतियोगी परीक्षाओं में काम आएगें। जनवरी से जुलाई 2020 तक की करेंट अफेयर्स एवं सामान्य ज्ञान की PDF का लिंक इस पेज के नीचे दिया गया है उस पर क्लिक करके डाउनलोड कर सकते है।


20 September 2020 Current Affairs in Hindi & English

1. विश्व बैंक के मानव पूंजी सूचकांक 2020 में प्रथम स्थान सिंगापुर का रहा है वही भारत कौन से स्थान पर रहा है?

(a)        101वें    

(b)        108वें

(c)        111वें

(d)        116वें

उत्तर-(d) 116वें

—————————————————-

2. किस देश ने हाल ही में अपने देश के सभी नागरिको को निशुल्क कोरोना वैक्सीन उपलब्ध कराने की घोषणा की है?

(a)        रूस

(b)        इटली

(c)        अमेरिका

(d)        भारत

उत्तर-(c) अमेरिका

—————————————————-

3. विश्व जल निगरानी दिवस हाल ही में किस तिथि को मनाया गया है?

(a)        17 सितम्बर

(b)        18 सितम्बर

(c)        19 सितम्बर

(d)        16 सितम्बर

उत्तर-(b) 18 सितम्बर

—————————————————-

4. आत्महत्याओं को रोकने के उद्देश्य से  ThereIsHelp नामक पहल हाल ही में किस सोशल मीडिया प्लेटफार्म द्वारा शुरू की गयी है?

(a)        फेसबुक

(b)        ट्वीटर

(c)        इंस्टाग्राम

(d)        लिंक्डइन

उत्तर-(b) ट्वीटर

5. अन्न उत्सव का उद्घाटन हाल ही में किस राज्य में किया गया है?

(a)        राजस्थान

(b)        पंजाब

(c)        उत्तरप्रदेश

(d)        मध्यप्रदेश

उत्तर-(d) मध्यप्रदेश

—————————————————-

6. किस बैंक द्वारा हाल ही में “अपना घर ड्रीमज्“ हाम लोन योजना की शुरूआत की गयी है?

(a)        SBI

(b)        HDFC Bank

(c)        BOI

(d)        ICICI Bank

उत्तर-(d) ICICI Bank

—————————————————-

7. Azadi: Freedom, Fascism, Fiction नामक पुस्तक हाल ही में किसके द्वारा लिखी गयी है?

(a)        प्रियल शर्मा

(b)        पूनम राय

(c)        अल्का त्रिपाठी

(d)        अरुंधति राय

उत्तर-(d) अरुंधति राय

—————————————————-

8. किस राज्य के स्वास्थ्य मंत्री द्वारा हाल ही में 5 बाइक एम्बूलेंस का शुभारंभ किया गया है?

(a)        राजस्थान

(b)        पंजाब

(c)        उत्तरप्रदेश

(d)        मध्यप्रदेश

उत्तर-(a) राजस्थान

—————————————————-

9. पी आर कृष्ण कुमार का हाल ही में देहांत हो गया वह कौन थे?

(a)        पत्रकार

(b)        खिलाड़ी

(c)        आयुर्वेद चिकित्सक

(d)        लेखक

उत्तर-(c) आयुर्वेद चिकित्सक

—————————————————-

10. विश्व बांस दिवस हाल ही में किस तिथि को मनाया गया है?

(a)        18 सितम्बर

(b)        17 सितम्बर

(c)        16 सितम्बर

(d)        19 सितम्बर

उत्तर-(a) 18 सितम्बर


20 September 2020 CURRENT AFFAIRS IN ENGLISH


These are the important current affairs questions of 20 September 2020 that will be used in your upcoming competitive exams. Link of current affairs and general knowledge PDF from January to July 2020 is given at the bottom of this page and can be downloaded by clicking on it. >


1. Singapore has ranked first in World Bank’s Human Capital Index in 2020, which place has India ranked?

(a) 101st

(b) 108th

(c) 111th

(d) 116th

Answer – (d) 116th

————————————————– –

2. Which country has recently announced to provide free corona vaccine to all citizens of its country?

(a) Russia

(b) Italy

(c) America

(d) India

Answer – (c) America

————————————————– –

3. On which date has World Water Monitoring Day recently been celebrated?

(a) 17 September

(b) 18 September

(c) 19 September

(d) 16 September

Answer – (b) 18 September

————————————————– –

4. An initiative called ThereIsHelp has recently been launched by which social media platform to prevent suicides?

(a) Facebook

(b) Twitter

(c) Instagram

(d) LinkedIn

Answer – (b) Twitter

————————————————– –

5. In which state has the food festival been inaugurated recently?

(a) Rajasthan

(b) Punjab

(c) Uttar Pradesh

(d) Madhya Pradesh

Answer – (d) Madhya Pradesh

————————————————– –

6. Which bank has recently launched the “Apna Ghar Dreams” Ham Loan Scheme?

(a) SBI

(b) HDFC Bank

(c) BOI

(d) ICICI Bank

Answer – (d) ICICI Bank

————————————————– –

7. Recently, the book Azadi: Freedom, Fascism, Fiction has been written by

(a) Priyal Sharma

(b) Poonam Rai

(c) Alka Tripathi

(d) Arundhati Roy

Answer – (d) Arundhati Roy

————————————————– –

8. Which state’s health minister has recently launched 5 bike ambulances?

(a) Rajasthan

(b) Punjab

(c) Uttar Pradesh

(d) Madhya Pradesh

Answer – (a) Rajasthan

————————————————– –

9. PR Krishna Kumar, who died recently?

(a) Journalist

(b) player

(c) Ayurveda doctor

(d) Author

Answer- (c) Ayurveda Doctor

————————————————– –

10. On which date has World Bamboo Day recently been celebrated?

(a) 18 September

(b) 17 September

(c) 16 September

(d) 19 September

Answer – (a) 18 September


January, February, MarchApril and May 2020 Current Affairs: Download Now- Click Here

General Knowledge PDF (500 Questions): Download- Click Here

By- The Best GyaN Team

हर एक कदम सफलता की ओर

Leave a Reply