Daily Current Affairs 22 November 2020 Hindi & English

Daily Current Affairs 22 November 2020 Hindi & English

Daily Current Affairs 22 November 2020 Hindi & English

Daily Current Affairs

Download Monthly Current Affairs PDF: E-Books

22 November 2020 करेंट अफेयर्स हिंदी

यह 22 November  2020 के महत्वपूर्ण Current Affairs के प्रश्न है जो आपकी आगामी प्रतियोगी परीक्षाओं में काम आएगें।


1. वैश्विक रिश्वत जोखिम सूचकांक में भारत किस स्थान पर रहा है?

(a)        78वें

(b)        75वें

(c)        77वें

(d)        73वें

उत्तर-(c) 77वें

– वर्ष 2019 में भारत वैश्विक रिश्वत सूचकांक में 78वें स्थान पर रहा था।

– इस सूच में पहले स्थान पर डेनमार्क वहीं अंतिम स्थान पर उत्तर कोरिया रहा है।

—————————————————

2. वायातन लाइफटाइम अचीवमेंट अवार्ड से हाल ही में किसे सम्मानित किया गया है?

(a)        नरेन्द्र मोदी

(b)        निर्मला सीतारमण

(c)        हरिहरण

(d)        रमेश पोखरियाल निशंक

उत्तर-(d) रमेश पोखरियाल निशंक

– केन्द्रीय शिक्षा मंत्री रमेश पोखरियाल निशंक का यह अवार्ड लेखन व अन्य सात्यिक कार्यों के लिए दिया गया है।

– आपको बता दे निशंक जी ने 27 से ज्यादा पुस्तके लिखी है।

– यह पुरस्कार लंदन के वायातन यू के संघठन द्वारा कवियों व लेखकों को दिया जाता है।

—————————————————

3. विश्व बाल दिवस हाल ही में किस तिथि को मनाया गया है?

(a)        19 नवम्बर

(b)        17 नवम्बर

(c)        18 नवम्बर

(d)        20 नवम्बर

उत्तर-(d) 20 नवम्बर

-ध्यान रहें बाल दिवस 14 नवम्बर को मनाया जाता है।

—————————————————

4. 2020 का बुकर पुरस्कार हाल ही में किसने जीता है?

(a)        डगलस स्टुअर्ट

(b)        हरिहरण

(c)        पाॅल जाचेरिया

(d)        इनमें से कोई नही

उत्तर-(a) डगलस स्टुअर्ट

– यह न्यूयार्क के लेखक है।

– डगलस स्टूअर्ट को उनके पहले उपन्यांस ैीनहहपम ठंपद के लिए यह पुरस्कार दिया गया है।

– पुरस्कार स्वरूप उन्हें 50 हजार यूरो दिए गए है।

—————————————————

5. पोषित परिवार सुपोषित प्रदेश नामक अभियान किस राज्य सरकार द्वारा शुरू किया गया है?

(a)        गुजरात

(b)        मध्यप्रदेश

(c)        उत्तर प्रदेश

(d)        हरियाणा

उत्तर-(b) मध्यप्रदेश

– मध्यप्रदेश सरकार ने राज्य में कुपोषण के प्रति लोगों को जागरुक करने के लिए अभियान शुरू किया है।


20-21 November 2020 Currenrt Affairs in Hindi & English

19 November 2020 Currenrt Affairs in Hindi & English


6. लोकतंत्र के स्वर नामक पुस्तक का विमाचन हाल ही में किसके द्वारा किया गया है?

(a)        राजनाथ सिंह

(b)        एम वैंकेया नायडू

(c)        पीयूष गोयल

(d)        इनमें से कोई नही

उत्तर-(a) राजनाथ सिंह

– इस पुस्तक में राष्ट्रपति रामनाथ कोविंद के भाषणों को संकलित किया गया है।

—————————————————

7. किस देश में ग्लोबल वार्मिंग से निपटने के लिए जलवायु आपातकाल की घोषणा की है?

(a)        जापान

(b)        अमेरिका

(c)        चीन

(d)        नेपाल

उत्तर-(a) जापान

—————————————————

8. वार्कलेज ने वित वर्ष 2020-21 में भारत की GDP कितने प्रतिशत रहने का अनुमान लगाया है?

(a)        -4.3 प्रतिशत

(b)        -6.4 प्रतिशत

(c)        -8 प्रतिशत

(d)        -9.3 प्रतिशत

उत्तर-(b)6.4 प्रतिशत

—————————————————

9. ICC ने महिला T20 विश्वकप को कब तक के लिए स्थगित कर दिया है?

(a)        2022

(b)        2023

(c)        2024

(d)        2025

उत्तर-(b) 2023

– यह विश्वकप दक्षिण अफ्रीका में होना है।


Daily Current Affairs 22 November 2020 in English


1. Where has India ranked in the Global Accident Risk Index?

(A) 78th

(B) 75th

(C) 77th

(D) 73rd

Answer- (C) 77th

– In the year 2019, India ranked 78th in the Global Bribery Index.

– North Korea has been ranked last in Denmark on the first place in this list.

————————————————– –

2. Recently Vayatan has been awarded the Lifetime Achievement Award?

(a) Narendra Modi

(b) Nirmala Sitharaman

(C) Hariharan

(d) Ramesh Pokhriyal Nishank

Answer- (d) Ramesh Pokhriyal Nishank

– This award of Union Education Minister Ramesh Pokhriyal Nishank has been given for writing and other sattvic works.

–  Nishank ji has written more than 27 books.

– It is given to poets and history by the organization of the prestigious London’s Vayatan U.

————————————————– –

3. World Children’s Day has recently been celebrated on which date?

(a) 19 November

(b) 17 November

(c) 18 November

(d) 20 November

Answer- (D) 20 November

–  Be aware, Children’s Day is celebrated on 14 November.

————————————————– –

4. Who has recently won the Booker Prize of 2020?

(A) Douglas Stuart

(B) Hariharan

(c) Patal Zacharia

(D) None of these

Answer- (A) Douglas Stuart

– It is the author of Nawank.

– Douglas IndiaArt has been awarded this award for his first novel Sainahpham Thampad.

– He has been given 50 thousand euro as a prize.

————————————————– –

5. Which state government has launched a campaign called ‘Nurtured Family’

(A) Gujarat

(B) Madhya Pradesh

(c) Uttar Pradesh

(D) Haryana

Answer – (b) Madhya Pradesh

– Government of Madhya Pradesh has started a campaign to make people aware of malnutrition in the state.


For you : Test Series (GK, Current Affairs)

E- Books : January to October 2020 Download: Click Here


6. Recently, the book titled Swaraj of Democracy has been released by

(a) Rajnath Singh

(b) M. Venkaiahudu

(c) Piyush Goyal

(D) None of these

Answer- (a) Rajnath Singh

– This book compiles speeches of President Ramnath Kovind.

————————————————– –

7. Which country has announced climate privilege to cope with global warming?

(A) Japan

(B) America

(C) China

(D) Nepal

Answer- (A) Japan

————————————————– –

8. What percentage of India’s GDP has been estimated by Varclays in the financial year 2020-21?

(a) -4.3 percent

(b) -6.4 percent

(c) -8 percent

(d) -9.3 percent

Answer- (b) -6.4 percent

————————————————– –

9. How long has the ICC secured the Women’s T20 World Cup?

(A) 2022

(B) 2023

(C) 2024

(D) 2025

Answer – (b) 2023

– This World Cup is to be held in South Africa.


January to September 2020 Current Affairs: Download Now- Click Here

General Knowledge PDF (500 Questions): Download- Click Here

By- The Best GyaN Team

हर एक कदम सफलता की ओर

Leave a Reply