Daily Current Affairs 11 December 2020 Hindi & English

Daily Current Affairs 11 December 2020 Hindi & English

Daily Current Affairs 11 December 2020 Hindi & English

Hindi Current Affairs

11 दिसम्बर 2020 करेंट अफेयर्स हिंदी

यह 11 दिसम्बर  2020 के महत्वपूर्ण Current Affairs के प्रश्न है जो आपकी आगामी प्रतियोगी परीक्षाओं में काम आएगें।


1. अंतर्राष्ट्रीय मानवाधिकार दिवस हाल ही में किस तिथि को मनाया गया है?

(a)        5 दिसम्बर

(b)        9 दिसम्बर

(c)        10 दिसम्बर

(d)        7 दिसम्बर

उत्तर-(c) 10 दिसम्बर

—————————————————-

2. हाल ही में जारी जलवायु परिवर्तन प्रदर्शन सूचकांक 2021 में भारत कौन से स्थान पर रहा है?

(a)        5वें

(b)        7वें

(c)        9वें

(d)        10वें

उत्तर-(d) 10वें

—————————————————-

3. अंतर्राष्ट्रीय भ्रष्टाचार विरोधी दिवस हाल ही में किस तिथि को मनाया गया है?

(a)        6 दिसम्बर

(b)        7 दिसम्बर

(c)        8 दिसम्बर

(d)        9 दिसम्बर

उत्तर-(d) 9 दिसम्बर

—————————————————-

4. किस भारतीय क्रिकेट खिलाड़ी ने हाल ही में क्रिकेट के सभी प्रारुपों से संन्यास लेने की घोषणा की है?

(a)        पार्थिव पटेल

(b)        महेन्द्र सिंह धोनी

(c)        के एल राहुल

(d)        आर अश्विन

उत्तर-(a) पार्थिव पटेल

—————————————————-

5. भारत ने किस देश के साथ एक स्पेशल टास्क फोर्स बनाने का फैसला किया है?

(a)        कतर

(b)        कुवैत

(c)        सिंगापुर

(d)        जापान

उत्तर-(a) कतर


10 December 2020 Currenrt Affairs in Hindi & English

09 December 2020 Currenrt Affairs in Hindi & English


6. फोब्र्स द्वारा जारी 2020 की सूची में दुनियां की 100 सबसे शक्तिशाली महिलाओं में भारत की कितनी महिलाओं को शामिल किया गया है?

(a)        1

(b)        3

(c)        4

(d)        6

उत्तर-(c) 4

(1) निर्मला सीतारमण

(2) किरण मजूमदार शाॅ

(3) रोशनी नाडर मल्होत्रा

(4) रेणुका जगतियानी

—————————————————-

7. शेख सवा अल खालिद अल सबाह हाल ही मे किस देश के दुबारा प्रधानमंत्री बने है?

(a)        कतर

(b)        ईरान

(c)        ईराक

(d)        कुवैत

उत्तर-(d) कुवैत

—————————————————-

8. विश्व एथलीट आॅफ द ईयर 2020 का खिताब हाल ही में किसने जीता है?

(a)        मोंडो डुप्लांटिस

(b)        युलिमर रोहास

(c)        हिमा दास

(d)        a और b दोनांे

उत्तर-(d) a और b दोनों

—————————————————-

9. विश्व आर्थिक मंच 2021 की मेजबानी कौन सा देश करेगा?

(a)        रूस

(b)        सिंगापुर

(c)        अमेरिका

(d)        भारत

उत्तर-(b) सिंगापुर

—————————————————-

10. संयुक्त राष्ट्र का इन्वेस्टमेंट प्रमोशन अवार्ड 2020 का खिताब किसने जीता है?

(a)        इन्वेस्ट इंडिया

(b)        पेंशन फंड

(c)        SEMI

(d)        इनमें से कोई नही

उत्तर-(a) इन्वेस्ट इंडिया


Daily Current Affairs 11 December 2020 in English


1. International Human Rights Day has been celebrated recently on which date?

(a) 5 December

(b) 9 December

(c) 10 December

(d) 7 December

Answer – (c) 10 December

————————————————– –

2. In which place India has been ranked in the recently released Climate Change Performance Index 2021?

(a) 5th

(b) 7th

(c) 9th

(d) 10th

Answer: (d) 10th

————————————————– –

3. International Anti-Corruption Day has recently been celebrated on which date?

(a) 6 December

(b) 7 December

(c) 8 December

(d) 9 December

Answer: (d) 9 December

————————————————– –

4. Which Indian cricketer has recently announced his retirement from all formats of cricket?

(a) Parthiv Patel

(b) Mahendra Singh Dhoni

(c) KL Rahul

(d) R. Ashwin

Answer- (a) Parthiv Patel

————————————————– –

5. India has decided to form a special task force with which country?

(a) Qatar

(b) Kuwait

(c) Singapore

(d) Japan

Answer – (a) Qatar


For you : Test Series (GK, Current Affairs)

E- Books : January to October 2020 Download: Click Here


6. How many women in India have been included in the list of 100 most powerful women in the world in the 2020 list released by Forbes?

(a) 1

(b) 3

(c) 4

(d) 6

Answer – (c) 4

(1) Nirmala Sitharaman

(2) Kiran Mazumdar Sha

(3) Roshni Nadar Malhotra

(4) Renuka Jagtiani

————————————————– –

7. “Sheikh Sawah Al Khalid Al Sabah” has recently become the Prime Minister of which country?

(a) Qatar

(b) Iran

(c) Iraq

(d) Kuwait

Answer – (d) Kuwait

————————————————– –

8. Who has recently won the World Athlete of the Year 2020 title?

(a) Mondo Duplantis

(b) Eulimar Rohas

(c) Hima Das

(d) a and b both

Answer – (d) a and b both

————————————————– –

9. Which country will host the World Economic Forum 2021?

(a) Russia

(b) Singapore

(c) America

(d) India

Answer – (b) Singapore

————————————————– –

10. Who has won the title of United Nations Investment Promotion Award 2020?

(a) Invest India

(b) Pension Fund

(c) SEMI

(d) None of these

Answer- (a) Invest India

—————————————————–

January to September 2020 Current Affairs: Download Now- Click Here

General Knowledge PDF (500 Questions): Download- Click Here

By- The Best GyaN Team

हर एक कदम सफलता की ओर

Leave a Reply