Daily Current Affairs 18 October 2020 Hindi & English

Daily Current Affairs 18 October 2020 Hindi & English

यह 18 October 2020 के महत्वपूर्ण Daily Current Affairs के प्रश्न है जो आपकी आगामी प्रतियोगी परीक्षाओं में काम आएगें। जनवरी से सितम्बर 2020 तक की करेंट अफेयर्स एवं सामान्य ज्ञान की PDF का लिंक इस पेज के नीचे दिया गया है उस पर क्लिक करके डाउनलोड कर सकते है।


Daily Current Affairs 18 October 2020 Hindi & English

1. वैश्विक भूख सूचकांक 2020 में 107 देशों की सूची में भारत कौन से स्थान पर रहा है?

(a)        102वें

(b)        104वें

(c)        94वें

(d)        81वें

उत्तर-(c) 94वें

—————————————————-

2. भारत को अंतर्राष्ट्रीय सौर गठबंधन (International Solar Alliance) का दूसरी बार अध्यक्ष कितनी अवधि के लिए चुना गया है?

(a)        1 वर्ष

(b)        2 वर्ष

(c)        3 वर्ष

(d)        5 वर्ष

उत्तर-(b) 2 वर्ष

—————————————————-

3. ISA हरियाणा कल्पना चावला सोलर अवार्ड 2020 से हाल ही में किसे सम्मानित किया गया है?

(a)        डाॅ आयशा अलनौमी

(b)        डाॅ भीम सिंह

(c)        a और b दोनों

(d)        इनमंे से कोई नही

उत्तर-(c) a और b दोनों

 (ISA- International Solar Alliance)

—————————————————-

4. ISA कर्नाटक विश्वेश्वरय्या सोलर अवार्ड 2020 से हाल ही में किसे सम्मानित किया गया है?

(a)        नीदरलैंड

(b)        जापान

(c)        श्रीलंका

(d)        a और b दोनों

उत्तर-(d)  a  और b दोनों

—————————————————-

5. किस देश के राष्ट्रपति सोरोनबाई जेेनेबकोब ने हाल ही में 15 अक्टूबर 2020 को अपने पद से इस्तीफा दे दिया है?

(a)        किर्गिस्तान

(b)        मारक्कों

(c)        जिम्बाम्बे

(d)        जार्डन

उत्तर-(a) किर्गिस्तान


17 October 2020 Currenrt Affairs in Hindi

16 October 2020 Currenrt Affairs in Hindi


6. ग्रामीण अर्थव्यवस्था को बड़ावा देने के लिए किस राज्य सरकार ने हाल ही में फ्लिप्कार्ट के साथ समझौता किया है?

(a)        दिल्ली

(b)        जम्मू कश्मीर

(c)        तेलंगाना

(d)        हरियाणा

उत्तर-(b) जम्मू कश्मीर

—————————————————-

7. प्रत्येक पुलिस स्टेशन में महिला हेल्प डेस्क स्थापित करने की घोषणा हाल ही में किस राज्य सरकार ने की है?

(a)        उत्तराखंड

(b)        झारखंड

(c)        उत्तरप्रदेश

(d)        पंजाब

उत्तर-(c) उत्तरप्रदेश

—————————————————-

8. UNESCO में भारत के स्थाई प्रतिनिधि के रूप में हाल ही में किसे नियुक्त किया गया है?

(a)        आर के झा

(b)        श्रीकांत चैधरी

(c)        विशाल वी शर्मा

(d)        रेखा चर्तुवेदी

उत्तर-(c) विशाल वी शर्मा

—————————————————-

9. किस राज्य सरकार ने प्रतिभाशाली खिलाड़ियों के प्रोत्साहन के लिए नई खेल नीति को हाल ही में मंजूरी दी है?

(a)        उत्तराखंड

(b)        हरियाणा

(c)        केरल

(d)        राजस्थान

उत्तर-(a) उत्तराखंड

—————————————————-

10. प्रसिद्ध कुचिपुड़ी नृत्यांगना शोभा नायडू का हाल ही में 14 अक्टूबर 2020 को देहांत हो गया वह किस राज्य की थी?

(a)        केरल

(b)        तमिलनाडु

(c)        आन्ध्रप्रदेश

(d)        कर्नाटक

उत्तर-(c) आन्ध्रप्रदेश


18 October 2020 CURRENT AFFAIRS IN ENGLISH


These are the important current affairs questions of 18 October 2020 that will be used in your upcoming competitive exams. Link of current affairs and general knowledge PDF from January to July 2020 is given at the bottom of this page and can be downloaded by clicking on it.


1. Which place has India ranked in the list of 107 countries in the Global Hunger Index 2020?

(a) 102th

(b) 104th

(c) 94th

(d) 81th

Answer- (c) 94th

————————————————– –

2. India has been elected President of the International Solar Alliance for the second term for how long?

(a) 1 year

(b) 2 years

(c) 3 years

(d) 5 years

Answer – (b) 2 years

————————————————– –

3. Recently who has been honored with ISA Haryana Kalpana Chawla Solar Award 2020?

(a) Dr. Ayesha Alnoumi

(b) Dr. Bhim Singh

(c) both a and b

(d) None of these

Answer- (c) Both a and b

 (ISA- International Solar Alliance)

————————————————– –

4. Who has recently been awarded the ISA Karnataka Visvesvaraya Solar Award 2020?

(a) Netherlands

(b) Japan

(c) Sri Lanka

(d) both a and b

Answer – (d) both a and b

————————————————– –

5. President of which country Soronbai Jeyenebkob has recently resigned from his post on 15 October 2020?

(a) Kyrgyzstan

(b) Marrakon

(c) Zimbabwe

(d) Jordan

Answer – (a) Kyrgyzstan


For you : Test Series (GK, Current Affairs)

E- Books : January to September 2020 Download: Click Here


6. Which state government has recently tied up with Flipkart to give a boost to the rural economy?

(a) Delhi

(b) Jammu Kashmir

(c) Telangana

(d) Haryana

Answer – (b) Jammu Kashmir

————————————————– –

7. Recently which state government has announced the establishment of women help desks in each police station?

(a) Uttarakhand

(b) Jharkhand

(c) Uttar Pradesh

(d) Punjab

Answer – (c) Uttar Pradesh

————————————————– –

8. Recently who has been appointed as permanent representative of India at UNESCO?

(a) RK Jha

(b) Srikanth Chaudhary

(c) Vishal V Sharma

(d) Rekha Chaturvedi

Answer- (c) Vishal V Sharma

————————————————– –

9. Which state government has recently approved the new sports policy to encourage talented sportspersons?

(a) Uttarakhand

(b) Haryana

(c) Kerala

(d) Rajasthan

Answer – (a) Uttarakhand

————————————————– –

10. Famous Kuchipudi dancer Shobha Naidu recently died on 14 October 2020, she was from which state?

(a) Kerala

(b) Tamil Nadu

(c) Andhra Pradesh

(d) Karnataka

Answer – (c) Andhra Pradesh


January to September 2020 Current Affairs: Download Now- Click Here

General Knowledge PDF (500 Questions): Download- Click Here

By- The Best GyaN Team

–हर एक कदम सफलता की ओर…