Daily Current Affairs 28-29 November 2020

Daily Current Affairs 28-29 November 2020

Daily Current Affairs 28-29 November 2020

Hindi Current Affairs

Download Monthly Current Affairs PDF: E-Books

28-29 नवम्बर 2020 करेंट अफेयर्स हिंदी

यह 28-29 November  2020 के महत्वपूर्ण Current Affairs के प्रश्न है जो आपकी आगामी प्रतियोगी परीक्षाओं में काम आएगें।


1. उत्तर प्रदेश केबिनेट ने राज्य के किस हवाई अड्डे का नाम मर्यादा पुरषोत्तम श्रीराम हवाई अड्डा करने के प्रस्ताव को मंजूरी प्रदान की है?

(a)        गोरखपुर हवाई अड्डा

(b)        अयोध्या हवाई अड्डा

(c)        कानपुर हवाई अड्डा

(d)        लखनऊ हवाई अड्डा

उत्तर-(b) अयोध्या हवाई अड्डा

—————————————————-

2. खेल मंत्रालय ने किसे राष्ट्रीय खेल महासंघ के रूप में हाल ही में मान्यता दी है?

(a)        भारतीय तीरंदाजी संघ

(b)        भारतीय कुश्ती संघ

(c)        भारतीय बैडमिंटन संघ

(d)        भारतीय टेनिस संघ

उत्तर-(a) भारतीय तीरंदाजी संघ

– भारतीय तीरंदाजी संघ को 8 वर्ष बाद राष्ट्रीय खेल महासंघ के रूप मे मान्यता दी गयी है।

—————————————————-

3. विश्व पर्यावरण संरक्षण दिवस हाल ही में किस तिथि को मनाया गया है?

(a)        26 नवम्बर

(b)        27 नवम्बर

(c)        28 नवम्बर

(d)        29 नवम्बर

उत्तर-(b) 27 नवम्बर

—————————————————-

4. किस देश की संसद में भारतीय मूल के सांसद ने हाल ही में शपथ ली है?

(a)        अमेरिका

(b)        ब्रिटेन

(c)        आस्ट्रेलिया

(d)        न्यूजीलैंड

उत्तर-(d) न्यूजीलैंड

—————————————————-

5. राष्ट्रीय दुग्ध दिवस हाल ही में किस तिथि को मनाया गया है?

(a)        26 नवम्बर

(b)        27 नवम्बर

(c)        28 नवम्बर

(d)        29 नवम्बर

उत्तर-(a) 26 नवम्बर


26-27 November 2020 Currenrt Affairs in Hindi & English

25 November 2020 Currenrt Affairs in Hindi & English


6. किस देश के प्रधानमंत्री को हाल ही में शांति के नोबेल पुरस्कार 2021 के लिए नामित किया गया है?

(a)        भारत

(b)        श्री लंका

(c)        इजराइल

(d)        सिंगापुर

उत्तर-(c) इजराइल

—————————————————-

7. आवश्यक सेवा रख रखाव अधिनियम हाल ही में किस राज्य सरकार ने लागू किया है?

(a)        उत्तर प्रदेश

(b)        उत्तराखंड

(c)        महाराष्ट्र

(d)        झारख्ंाड

उत्तर-(a) उत्तर प्रदेश

—————————————————-

8. प्रधानमंत्री नरेन्द्र मोदी ने किसके जीवन पर आधारित पुस्तक को हाल ही में लांच किया है?

(a)        स्वामी विवेकानंद

(b)        डाॅ भीम राव अम्बेडकर

(c)        गुरुनानक देव

(d)        इनमें से कोई नही

उत्तर-(c) गुरुनानक देव

—————————————————-

9. भारतीय सेना के इंजीनिया आॅफ चीफ के रूप में हाल ही में किसे नियुक्त किया गया है?

(a)        हरपाल सिंह

(b)        सुरजीत सिंह

(c)        शौर्य बहादुर पटेल

(d)        अजीत डोवाल

उत्तर-(a) हरपाल सिंह

—————————————————-

10. रक्षा अनुसंधान एंव विकास संगठन (DRDO) ने किस स्वदेसी हैवीपैड टाॅरपीडो को 22 नवम्बर 2020 को नौसेना में शामिल किया है?

(a)        स्पाइक

(b)        क्यूआरसैम

(c)        वरुणास्त्र

(d)        सेखास्त्र

उत्तर-(c) वरुणास्त्र


For you : Test Series (GK, Current Affairs)

E- Books : January to October 2020 Download: Click Here


11. किस देश ने हाल ही में Tsirkon नामक हाइपरसोनिक मिसाइल का सफलता पूर्वक परीक्षण किया है?

(a)        जापान

(b)        रूस

(c)        पाकिस्तान

(d)        भारत

उत्तर-(b) रूस

—————————————————-

12. अक्षय ऊर्जा का चैथा सबसे बड़ा उत्पादक राष्ट्र कौन बना है?

(a)        भारत

(b)        अमेरिका

(c)        चीन

(d)        जापान

उत्तर-(a) भारत

—————————————————-

13. अपना देश भारत ने अफगानिस्तान में एक शहतूत बांध बनाने की घोषणा की है यह किस नदी पर बनाया जाएगा?

(a)        लोगर नदी

(b)        मैदान नदी

(c)        काबिनी नदी

(d)        इनमें से कोई नही

उत्तर-(b) मैदान नदी

—————————————————-

14. सादिक अल महदी का हाल ही में देहांत हो गया वह किस देश के पूर्व प्रधानमंत्री थे?

(a)        बांग्लादेश

(b)        सूडान

(c)        लेबनान

(d)        इथियोपिया

उत्तर-(b) सूडान

—————————————————-

15. अजीत डोवाल हाल ही में किस देश के 3 दिवसीय यात्रा पर गए?

(a)        अमेरिका

(b)        बांग्लादेश

(c)        फं्रास

(d)        नेपाल

उत्तर-(d) नेपाल


प्रतिदिन सुबह 07:00 बजे सामान्य अध्ययन और करेंट अफेयर्स प्राप्त करने के लिए Thebestgyan Facebook Page और Instagram Page को follow करें। Thebestgyan.com वेबसाइट के लिए आपको Notification भेजने की अनुमति दें ताकि आप अपने ब्राउज़र के माध्यम से सीधे अपने फ़ोन पर सभी अपडेट की Notification प्राप्त कर सकें।


Daily Current Affairs 28-29 November 2020 in English

Daily Current Affairs 28-29 November 2020


1. Uttar Pradesh Cabinet has approved the proposal to rename which airport in the state as Maryada Purushottam Shri Ram Airport?

(a) Gorakhpur Airport

(b) Ayodhya Airport

(c) Kanpur Airport

(d) Lucknow Airport

Answer – (b) Ayodhya Airport

————————————————– –

2. Who has recently been recognized by the Ministry of Sports as the National Sports Federation?

(a) Archery Association of India

(b) Wrestling Association of India

(c) Badminton Association of India

(d) Indian Tennis Association

Answer- (a) Indian Archery Association

– Archery Association of India has been recognized as National Sports Federation after 8 years.

————————————————– –

3. World Environmental Protection Day has recently been celebrated on which date?

(a) 26 November

(b) 27 November

(c) 28 November

(d) 29 November

Answer- (b) 27 November

————————————————– –

4. In which country’s Parliament is the MP of Indian origin recently sworn in?

(a) America

(b) Britain

(c) Australia

(d) New Zealand

Answer – (d) New Zealand

————————————————– –

5. National Milk Day has been celebrated recently on which date?

(a) 26 November

(b) 27 November

(c) 28 November

(d) 29 November

Answer – (a) 26 November

————————————————– –

6. Which country’s Prime Minister has recently been nominated for the Nobel Prize for Peace 2021?

(a) India

(b) Sri Lanka

(c) Israel

(d) Singapore

Answer – (c) Israel

————————————————– –

7. Recently which state government has implemented the Essential Services Maintenance Act?

(a) Uttar Pradesh

(b) Uttarakhand

(c) Maharashtra

(d) Jharkhand

Answer – (a) Uttar Pradesh

————————————————– –

8. Prime Minister Narendra Modi has recently launched a book based on whose life?

(a) Swami Vivekananda

(b) Dr. Bhim Rao Ambedkar

(c) Guru Nanak Dev

(d) None of these

Answer – (c) Guru Nanak Dev

————————————————– –

9. Recently who has been appointed as Engineer of Chief of Indian Army?

(a) Harpal Singh

(b) Surjeet Singh

(c) Shaurya Bahadur Patel

(d) Ajit Doval

Answer- (a) Harpal Singh

————————————————– –

10. The Defense Research and Development Organization (DRDO) has inducted which self-contained heavypad torpedoes into the Navy on 22 November 2020?

(a) Spike

(b) QRSAM

(c) Varunastra

(d) Sekhastra

Answer – (c) Varunastra

————————————————– –

11. Which country has successfully tested a hypersonic missile named Tsirkon recently?

(a) Japan

(b) Russia

(c) Pakistan

(d) India

Answer – (b) Russia

————————————————– –

12. Who has become the fourth largest producer of renewable energy?

(a) India

(b) America

(c) China

(d) Japan

Answer – (a) India

————————————————– –

13. India has announced to build a mulberry dam in Afghanistan, on which river it will be built?

(a) Logar River

(b) Maidan River

(c) Kabini River

(d) None of these

Answer – (b) Maidan River

————————————————– –

14. Sadiq Al Mahdi died recently, was the former Prime Minister of which country?

(a) Bangladesh

(b) Sudan

(c) Lebanon

(d) Ethiopia

Answer – (b) Sudan

————————————————– –

15. Recently Ajit Doval went on a 3-day trip to which country?

(a) America

(b) Bangladesh

(c) frass

(d) Nepal

Answer – (d) Nepal.


January to September 2020 Current Affairs: Download Now- Click Here

General Knowledge PDF (500 Questions): Download- Click Here

By- The Best GyaN Team

हर एक कदम सफलता की ओर

Leave a Reply